Забруднення в Сеймі та Десні стало через скидання води з відстійників у російському Тьоткіно

Скидання води з відстійників цукрового заводу у селищі Тьоткіно Курської області РФ у річку Сейм стало причиною органічного забруднення цієї річки, а згодом і Десни. Про це повідомив заступник голови Державного агентства водних ресурсів України Ігор Гопчак з посиланням на результати дослідження Укргідрометінституту, - пише "Інтерфакс.Україна".

"Укргідрометінститут зробив висновки. Вони звернули увагу на те, що на супутникових знімках відстійники цукрового заводу в Теткіні в РФ у липні були повні, з водою, а вже на початку серпня відстійники були порожні. Тобто можна зробити висновки, що ці нечистоти потрапили в річку Сейм з території РФ і далі перейшли в Україну", - повідомив Гопчак в ефірі національного телемарафону в неділю.

Пославшись на попередні дані Держекоінспекції, він повідомив, що сума збитків становила близько 415 млн грн, зазначивши, що ця сума уточнюватиметься.

Як повідомлялося, у серпні було отримано інформацію від Регіонального офісу водних ресурсів у Сумській області про погіршення якісного стану води в річці Сейм: йшлося про забруднення води, що рухається за течією Сейму, а також про море риби в ньому. Перевищень хімічних та високотоксичних компонентів у річках Сейм та Десна не було виявлено, забруднення виявилися органічними.

Загрози питному водопостачанню населення у Чернігівській та Сумській областях не було. В обох річках було заборонено купання та вилов риби. 5 вересня забруднюючі органічні речовини дійшли Десною до Чернігова, пересуваючись найглибшою частиною річки окремими плямами і поступово осідаючи на дно, 15 вересня вони досягли Київської області. За даними Київводоканалу та оцінками вчених, очисні споруди Київводоканалу впораються із забрудненням у разі його доходу до точок водозабору української столиці.

Загалом у Сумській області у Сеймі було зібрано та поховано понад 12 тонн загиблої риби, а у Чернігівській області у Десні та Сеймі за станом – 19 тонн.

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті