У Кракові судитимуть двох "вагнерівців" за звинуваченням у шпигунстві

У Краківському воєводському суді 9 вересня розпочнеться судовий процес над двома росіянами, членами групи Вагнера, яких звинувачують в участі в міжнародному збройному угрупованні та роботі на іноземну розвідку. Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє RMF24.

Обвинувальний акт був поданий у червні прокурором Малопольського відділу по боротьбі з організованою злочинністю.

Двоє громадян Російської Федерації – Алексєй Т. і Андрєй Г. – були звинувачені в діяльності на користь іноземної спецслужби і в участі в міжнародному збройному об'єднанні з метою вчинення злочинів терористичного характеру.

Як повідомили у пресслужбі Краківського воєводського суду, перше судове засідання було призначене на 9 вересня.

Згідно з обвинувальним актом, підсудні займалися вербуванням на території Польщі до забороненої міжнародним правом військової служби найманців, так званої групи Вагнера.

"З цією метою вони розклеїли на території Кракова та Варшави щонайменше кілька сотень так званих вербувальних наліпок, які дозволяли встановити безпосередній контакт з подальшими особами, відповідальними за вербування та організацію", – повідомили в Національній прокуратурі.

Обвинуваченим також висунули звинувачення в тому, що вони діяли в інтересах розвідувальної служби Російської Федерації (Служби зовнішньої розвідки), ведучи гібридну війну, в тому числі пропагандистську діяльність, спрямовану на дестабілізацію політичної ситуації в Польщі.

Чоловіки були затримані співробітниками Агентства внутрішньої безпеки у серпні 2023 року у Варшаві. Їм загрожує до 10 років позбавлення волі.

Перед цим у Кракові з’явилися наліпки із закликом приєднатися до групи Вагнера.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті