У Чехії вагітна українка втратила дитину: агентство-посередник приховувало її статус

У Чехії агентство-посередник, через яке була працевлаштована українська біженка, ігнорувало її вагітність і брехало про її права. В результаті жінка народила передчасно, дитина померла. Про це розповіло "Чеське радіо" з посиланням на Інтернет-видання Novinky.cz.

Про інцидент повідомив представник благодійної організації Diakonie Západ Віктор Румпік, який тривалий час приділяє увагу питанням міграції, прав людини й інтеграції прибулих. 

Жінка з тимчасовим захистом працювала на складі біля Плзені через посередництво агентства праці (pracovní agentura). Такі агентства-посередники формально наймають біженців до себе, а потім передають їх для роботи в інших закладах. Біженці нерідко йдуть на це, бо в таких агентствах із ними говорять українською чи російською і обіцяють вирішувати за них усі проблеми. Практика ж виявляється іншою.

Згадана жінка завагітніла і стала боятися за свою роботу - адже звичною практикою було вагітних чи хворих просто звільняти. Тож до гінеколога вона вперше прийшла тільки на п’ятому місяці - але домовитися з ним не змогла. Лікар порадив їй знайти перекладача.

І коли вона звернулася до українських координаторів свого агентства, їй сказали, що все влаштують, а вона хай працює далі. Тож навіть на сьомому місяці вона все ще не відбула жодного з обов’язкових оглядів, розповів Віктор Румпік.

Урешті біженка натрапила на соціального працівника з Diakonie Západ, який влаштував їй візит до гінеколога. Лікар визнав вагітність за ризикову. Але в агентстві жінці неправдиво сказали, ніби біженці з тимчасовим захистом не мають права на лікарняний чи відпустку за вагітністю, тому її просто звільняють.

За словами Румпіка, який сам є соціальним працівником своєї організації і координатором її роботи з українцями, українка через стрес, необстежену вагітність та інші ускладнення народила передчасно, і дитина померла.

Керівниця відділу зв’язків із громадськістю Diakonie Západ Барбора Улдрихова каже, що іноземці, як правило, бояться повідомити про порушення їхніх прав поліції чи іншій організації, як то й було в наведеному випадку.

«Агентури» тримають їх у тісних руках. Їм погрожують, що вони втратять роботу і житло, бо часто забезпечують їм і те, й інше, що можуть викинути їх на вулицю з дня на день. А ще їм кажуть, що вони потраплять у чорний список і вже ніде не знайдуть роботу. Тому люди бояться проти них виступити», - цитує слова Улдрихової видання Novinky.cz.

Організація має в своїй базі даних сотні історій людей, із якими працедавець поводився нечесно і зловживав їхньою тяжкою життєвою ситуацією. Біженцям, наприклад, не видають підтвердження про працевлаштування чи документи про сплату пенсійних страхових внесків, їм не оплачують лікарняні чи не дотримуються обов’язкового терміну попередження про припинення трудових відносин, каже Улдрихова.

Як випливає з практики, величезна більшість іноземців у Плзенському краї влаштовуються на роботу саме через агентства праці. І в боротьбі з експлуатацією українських біженців має допомогти новий проєкт під егідою Міжнародної організації міграції, яка діє в системі ООН. «Ми пропонуємо професійні соціальні консультації і базові консультації про проблеми трудових відносин у вигляді виїздів наших працівників по всьому краї», - каже Румпік.

Проєкт покриє і віддалені чи відокремлені місцевості, де, серед іншого, підвищений ризик маніпулятивних дій «агентур» чи «авторитетів» із лав української громади. Іноземці також отримають летючки й іншу інформацію про можливості підтримки. «Наша мета - щоб кожен біженець знав про ризики, які загрожують жертвам торгівлі людьми й комерційної експлуатації, і про можливості вирішення ситуації», - зазначила Улдрихова. 

Як повідомлялося, українські біженці принесли Чехії більше грошей, ніж країна витратила на їхню підтримку.

Статті

Країна
11.10.2024
13:38

Бюджет-2025: стеля можливостей

Соціальні виплати наступного року не підвищуватимуться (за винятком пенсій), воєнні витрати також залишаться на нинішньому рівні. Такими є головні особливості проєкту держбюджету-2025
Світ
10.10.2024
16:00

“Путін буде робити ставку на те, що зможе нав’язати мир на своїх умовах”. Огляд західних медіа

"Російські війська здобували територію в серпні та вересні темпами, небаченими з 2022 року, заявив Пасі Паройнен, аналітик Black Bird Group..."
Донецьк
09.10.2024
21:00

Остання фортеця вуглепрому на Донеччині. Чому люди залишаються працювати попри небезпеку

Шахтоуправління «Покровське» – єдине вугільне підприємство, яке зараз працює у Донецькій області. До війни кількість працівників тут складала близько 10 000 людей, а видобуток вугілля на рік – до 8 мільйонів тон.
Всі статті