У Білому домі дозволять ЄС надати Києву винищувачі F-16 – CNN

Адміністрація президента США Джо Байдена протягом останніх тижнів дала зрозуміти європейським союзникам, що Америка дозволить їм реекспорт винищувачів американського виробництва F-16 в Україну. Про це повідомляє CNN із посиланням на джерела, знайомі з ходом переговорів, - пише dw.com.

Видання зазначає, що Білий дім стикається зі зростаючим тиском з боку членів Конгресу і союзників, які вимагають від нього допомогти Україні отримати ці літаки на тлі посилення російських повітряних атак на її територію.

Водночас чиновникам адміністрації Байдена нічого не відомо про будь-які офіційні запити від союзників щодо реекспорту F-16, а співробітникам Державного департаменту, які зазвичай відповідають за оформлення документів для схвалення таких передач третім сторонам, не було сказано приступати до роботи, пише видання.

США, як і раніше, не бажають відправляти до Києва свої F-16, втім ці літаки є в розпорядженні кількох європейських країн, зокрема Нідерландів, які висловили готовність передати деякі з них Україні. США мають схвалити цю передачу, оскільки винищувачі містять "чутливі" американські технології. Як повідомили CNN офіційні особи, адміністрація Байдена готова схвалити реекспорт літаків в Україну, якщо союзники вирішать це зробити.

Координатор Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі відмовився конкретно коментувати можливість відправки Сполученими Штатами винищувачів F-16 в Україну, але в цілому заявив, що США орієнтуються на "майбутні можливості" і потреби. За його словами, F-16 "не стоять на порядку денному" саміту лідерів країн Великої сімки (G7), який 19 травня розпочався в Японії, хоча це може обговорюватися в його кулуарах.

Очікується, що це питання щодо передачі Україні F-16 стане предметом дебатів на саміті НАТО у Вільнюсі в липні, додає CNN із посиланням на джерела.

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті