Тисячі українців незаконно затримуються Росією на окупованих територіях - ОБСЄ

Незаконне утримання українських мирних жителів на окупованих Росією територіях має масовий характер і виглядає частиною систематичної, послідовної та навмисної стратегії. Про це йдеться в доповіді місії ОБСЄ. 

Точну кількість незаконно утримуваних цивільних осіб визначити неможливо, але в доповіді йдеться про тисячі таких громадян.

Раніше практика утримання українців на окупованій території була застосована в анексованому Криму і в «ДНР/ЛНР». Після повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року вона поширилася на всі регіони, що потрапили під російську окупацію.

Йдеться про «тюремне ув'язнення або інше суворе позбавлення фізичної свободи в порушення фундаментальних норм міжнародного права».

«Загальна схема довільних затримань Російською Федерацією великої кількості українських цивільних осіб залишається незмінною і... є визначальною рисою політики Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях», - ідеться в доповіді.

Ці факти дають підставу місії ОБСЄ кваліфікувати те, що відбувається, як воєнний злочин і злочин проти людяності.

Статті

Країна
25.05.2024
12:00

Посилення мобілізації у дії: що змінилося після 18 травня

"...Поки перебував у ТЦК, наслухався багато історій про те, як людям виписували повістки на блокпостах, у метро, ​​на ринку, був один чоловік, якому виписали повістку прямо біля реєстратури в поліклініці",
Країна
24.05.2024
10:14

Санкційний фронт: весняний наступ

Нові заходи, вжиті навесні союзниками України, посилюють залежність російської економіки від Китаю. Вони також вирішують ринкові проблеми самих країн G7. Але не відповідають головним цілям санкційного тиску.
Донецьк
22.05.2024
22:20

Майже 2 роки після деокупації: як відновлюється Святогірськ та громада після бойових дій

Святогірськ – курортне місто на Донеччині, яке у 2022 році пережило сильні обстріли, зраду мера та 3 місяці російської окупації.
Всі статті