Сіярто заявив про скандал через пораду ЄК отримувати нафту через Хорватію. У контексті згадав українців

Голова МЗС Угорщини Пітер Сіярто заявив, що Хорватія не є надійним транзитером нафти, і що порада Єврокомісії користуватись відповідним трубопроводом - це "скандал". Про це Сіярто написав у facebook 2 серпня.

"Скандал! Лист віце-президента ще раз доводить, що українці можуть дозволити собі робити з країнами-членами ЄС все, що завгодно, особливо якщо вони виступають за мир і не постачають зброю", - написав угорський міністр.

За словами Сіярто, окрім того, що ці два листи Домбровскіса (йому та його словацькому колезі. - "ОстроВ") підтверджують, що це скоординовані дії Брюсселя, існує ще одна велика проблема з "хорватським варіантом". 

"Хорватія просто не є надійним транзитером. Вона ненадійна, тому що з початку війни підвищила транзитну ціну на нафту в п'ять разів порівняно з середньоринковою. Вона ненадійна, тому що унеможливила для MOL довгострокові контракти на транспортування нафти. ...Він (трубопровід. - "ОстроВ") є ненадійним, оскільки інвестиції, необхідні для збільшення пропускної здатності трубопроводу, не були здійснені, а показники максимальної пропускної здатності ніколи не були доведені. Таким чином, припинення поставок нафти зі сходу залишить Угорщину і Словаччину на милість ненадійної транзитної країни", - написав Сіярто. 

Він також зазначив, що порада Домбровскіса є наслідком проханням влади Хорватії.

"Щодо хорватів: очевидним збігом є те, що позавчора хорватський прем'єр-міністр написав листа Президенту Єврокомісії з проханням прокласти нафтопровід через Хорватію", - зазначив з цього приводу Сіярто. 

Раніше повідомлялось, що у Єврокомісії офіційно порадили Словаччині й Угорщині відмовитись від нафти РФ й використовувати трубопровід, який проходить через Хорватію.

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті