У Єврокомісії офіційно порадили Словаччині й Угорщині відмовитись від нафти РФ й використовувати трубопровід, який проходить через Хорватію

У відповідь на паніку Угорщини й Словаччини через нафту "Лукойл" віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс у офіційному листі порадив країнам "активно проводити диверсифікацію, відмовившись від російського викопного палива". Про це пише Financial Times 2 серпня.

"Поточний аналіз комісії вказує на достатню пропускну спроможність для Угорщини та Словаччини альтернативними трубопроводами, такими як трубопровід JANAF Adriatic (трубопровід, яким нафта надходить з Хорватії. - "ОстроВ")", - зазначив Домбровскіс. 

Він підкреслив, що Угорщині та Словаччині "слід активно проводити диверсифікацію, відмовившись від російського викопного палива".

За словами Домбровскіса, зараз в обох країн достатня кількість поставок нафти, термінові консультації з Єврокомісією за участі України, яких вимагали Будапешт та Братислава, не знадобилися.

Віцепрезидент Єврокомісії також зауважив, що угорська енергетична компанія MOL визнала, що "Лукойл" не є власником нафти, яка надходить через Україну нафтопроводом "Дружба". Це означає, що санкції Києва не торкнулися постачань в Угорщину.

Раніше у Орбана заявили, що Угорщині не вистачатиме пального через обмеження Україною транзиту російської нафти й натякнули, що вже знайшли "юридичну лазівку".

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті