СБУ повідомила про підозру проросійським агітаторам із Києва - блогеру РПЦ, таксисту та київській вчительці

Служба безпеки України зібрала доказову базу ще на трьох проросійських агітаторів, які виправдовували збройну агресію РФ і воєнні злочини окупантів. Про це повідомляє пресцентр СБУ. 

Як зазначається у повідомленні, всі троє фігурантів - жителі Києва.

За інформацією української спецслужби, затримано вчительку однієї зі столичних шкіл, яка виявилася ідейною прихильницею кремлівського режиму. 

"Після проведення уроків з біології освітянка записувала провокативні відеоролики та брала участь у прямих ефірах тіктоків, де поширювала фейки московської пропаганди", - йдеться в повідомленні.

За інформацією СБУ, викладачка називала війну Росії проти України "внутрішнім громадянським конфліктом", а також виправдовувала злочини РФ, зокрема ракетно-дронові удари по цивільній інфраструктурі.

У СБУ повідомляють, що ще один затриманий - водій місцевого таксі, який чекав на захоплення столиці України. "Про це він регулярно розповідав своїм пасажирам під час поїздок, а також знайомим, з якими листувався у месенджері", - уточнюється в повідомленні.

Заочну підозру також отримав колишній клірик УПЦ (МП), який напередодні повномасштабної війни втік із Києва до Москви і звідти публічно закликає до підтримки окупантів.

"Мова йде про блогера-колаборанта Сергія Комарова, який активно "розганяє" наративи кремля щодо збройної агресії рф проти України", - уточнюють в українській спецслужбі.

Для масового поширення ворожої пропаганди зловмисник використовує медіаресурси РПЦ із загальною аудиторією понад 20 млн користувачів.

Ініційовані Службою безпеки експертизи підтвердили факти інформаційно-підривної діяльності трьох фігурантів.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили всім трьом фігурантам про підозру за ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдання, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Злочинні дії Сергія Комарова додатково кваліфіковано за двома статтями Кримінального кодексу України: ст. 436 (пропаганда війни), ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність).

Розслідування проводили співробітники СБУ в Києві та Київській області за процесуального керівництва Київської міської та обласної прокуратур.

Як повідомлялося, довічне ув’язнення загрожує затриманому агенту РФ з Краматорська, який готував ракетні удари по військових шпиталях та аеродромах Донеччини. 

Статті

Донбас
29.09.2024
20:12

«Ми вчимося видобувати вугілля з нуля». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу лякали обивателів смартфонами відомих фірм і пропагандою «європейських цінностей», яка чатує на них у сервісах VPN. Донецькі та луганські чиновники прогнозували небувалий розквіт вугільної промисловості, яку...
Світ
26.09.2024
22:00

Російський метал у Європі: "історична помилка" Брюсселя

Європейський санкційний «паркан» щодо російської металопродукції виглядає як діряве решето. Цинізм у тому, що дірки у "паркані" передбачливо зробили самі єврочиновники.
Країна
25.09.2024
14:09

Квартирний бум проти переселенців. Їдеш від війни – залишай дітей, старих та тварин

Вимушені переселенці стають легкою здобиччю для недобросовісних власників. На жаль, навіть договір не завжди може захистити орендарів.
Всі статті