Росія вперше ініціювала переговори про обмін полоненими: Лубінець провів розмову з російською омбудсменкою Москальковою

Російська сторона вперше ініціювала переговори про обмін полоненими, Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець вже провів розмову з російською уповноваженою з прав людини Тетяною Москальковою щодо обміну полоненими. Про це Лубінець повідомив в ефірі "Єдиних новин" 15 серпня.

"Про ситуацію з російськими військовополоненими. Я не можу розкривати деталі, але ви бачили відео, де російські військові здаються в полон... Що стосується комунікації з російською стороною, то я можу сказати за себе. Так, була ініціативна розмова з боку російської візаві щодо цього питання", - сказав Лубінець.

Лубінець підкреслив, що ініціатором розмови стала саме російська сторона. 

Український омбудсмен зазначив, що в російських медіа нині з’являються публічні заяви, нібито російська сторона ухвалила рішення про призупинення обмінів. Однак він спростував цю інформацію зазначивши, що між державами продовжують розмови щодо цього питання.

"Я також інформую Міжнародний комітет Червоного Хреста й ООН, що права російських військовополонених захищаються. Ми моніторимо цю ситуацію, і в будь-який час Україна готова продовжувати обмінні процеси на підставі Женевської конвенції", - сказав Лубінець і наголосив, що військовослужбовці ЗСУ дотримуються норм міжнародного гуманітарного права - беруть у полон згідно з Женевською конвенцією, без застосування тортур і жорстокого поводження.

Раніше повідомлялось, що понад 100 російських військових здалася в полон ВСУ у Курській області минулої доби.

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті