Росія програла в ЄСПЛ справу щодо порушень прав людини у Криму

ЄСПЛ оголосив рішення по суті в першій міждержавній справі «Україна проти Росії (щодо Криму)», визнавши існування численних порушень прав людини в тимчасово окупованому Криму з боку держави-агресора. Про це пише Укрінформ.

Суд зокрема, наголосив, що мали місце порушення статей 2 (право на життя); 3 (заборона нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження); 5 (право на свободу та особисту недоторканність); 6 (право на справедливий суд); 7 (відсутність покарання без закону; 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя); 9 (свобода віросповідання); 10 (свобода вираження поглядів); 11 (свобода зібрань); 14 (заборона дискримінації) та 18 (обмеження на використання обмежень прав) Європейської конвенції з прав людини.

Суд також одноголосно постановив, що Російська Федерація не виконала свої зобов'язання за статтею 38 (зобов'язання забезпечити необхідні умови для розгляду справи) Конвенції.

Крім того, суд вирішив, що Росія не виконала свої зобов'язання за статтею 38 Конвенції щодо якнайшвидшого вжиття заходів для безпечного повернення ув'язнених, переведених з Криму до пенітенціарних установ, розташованих на території Російської Федерації.

На думку суду, у нього є достатньо доказів – зокрема, доповідей міжурядових та неурядових організацій, підтверджених показаннями свідків та іншими матеріалами, – для висновку, що інциденти були достатньо численними і взаємопов'язаними, щоб скласти систему порушень. Більше того, очевидна відсутність ефективного розслідування інцидентів свідчить про те, що така практика офіційно толерувалася російською владою.

Як зазначив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, цей процес тягнувся ще з 2014 року, тоді Україна подала першу скаргу. Друга та третя були у 2015 та 2018 роках відповідно. 

"Результат позитивний для нашої держави: позов задовольнили повністю! Одноголосно! Ця перемога означає, що наша держава довела існування системних порушень прав людини на ТОТ Криму з 2014 року. Це рішення – доказ того, що РФ підло бреше про дотримання прав людини в окупованому Криму! Також це один із кроків на шляху притягнення винних до відповідальності та відновлення справедливості", - наголосив Дмитро Лубінець.

Статті

Країна
03.07.2024
13:57

Економіка: зростання всупереч війні

Українська економіка збереже позитивну динаміку цього року всупереч усім викликам повномасштабної війни. Такого обнадійливого висновку дійшли експерти Світового банку (СБ), аналізуючи підсумки перших 5 місяців.
Світ
02.07.2024
17:02

«Зеленський прийняв пропозицію Путіна». Російські ЗМІ про Україну

РосЗМІ не натішаться: "У Києві знову заговорили про переговори". При цьому акцент президента Зеленського на можливості переговорів Києва і Москви тільки через посередників кремлівські ЗМІ навмисно приглушують, позицію Києва подають як його...
Країна
30.06.2024
23:00

“Ніхто не бере на себе відповідальність давати роз’яснення”, або дещо про покарання за колабораціонізм

Офіс генерального прокурора нараховує 8269 кримінальних проваджень по відносно новій статті 111-1 “Колабораційна діяльність” Кримінального кодексу. В Єдиному державному реєстрі судових рішень є вже 1694 вироки
Всі статті