Росія може націлитися на видобуток газа й нафти в заповідній Антарктиді - The Telegraph

В одному з районів Антарктиди, на який претендує Велика Британія, росія виявила величезні запаси газу і нафти, які в десять разів перевищують ті, що були видобуті з Північного моря за півстоліття, й вона може націлитися на буріння в заповідній зоні. Про це повідомляє The Telegraph, - пише "Дзеркало тижня" 14 травня.

"Оцінку запасів корисних копалин зробили російські дослідницькі судна і її представили британському парламентському комітету. Російське судно "Академік Олександр Карпінський", що належить державній геологорозвідувальній компанії "Росгео", працювало в цьому районі протягом багатьох років", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що Антарктида є міжнародною територією, що охороняється, і, згідно з договором, підписаним у 1959 році, видобуток корисних копалин там заборонений. Однак британці вважають, що їхнє Міністерство закордонних справ занадто довірливо поставилося до російських планів і що існує серйозний ризик того, що в цьому районі може розпочатися буріння.

"Парламентський заступник Державного секретаря у закордонних справах Великої Британії Девід Ратлі зазначив, що російському дослідницькому судну дозволили роботу в цьому районі, оскільки вважалося, що росіяни лише проводять наукові дослідження", - пише видання.

Підкреслюється, що експерти попереджають: покладатися на те, що росія буде дотримуватися своїх зобов'язань, наївно. Це довело її вторгнення в Україну. Так, професор геополітики та експерт з питань Антарктики Калус Доддс додав, що діяльність Росії в цьому районі нагадує розвідку нафти і газу, а не наукові дослідження, і що, на його думку, ведеться підготовка до видобутку викопного палива. 

"Наприкінці цього місяця в Індії відбудеться зустріч країн-учасниць Договору про Антарктику, на якій обов'язково обговорюватиметься російська діяльність у регіоні. Договір, який захищає Антарктиду, діє до 2048 року", - йдеться також у повідомленні.

Раніше повідомлялось, що обмеження цін на російську нафту не працює.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті