Примусово "мобілізує" мешканців Луганщини на війну: окупаційний "воєнком" з Біловодська отримав підозру

СБУ повідомила про підозру окупаційному "воєнкому" з Біловодська, який примусово "мобілізує" мешканців Луганщини на війну проти України. Про це повідомило 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях в м. Сєвєродонецьк на своїй сторінці у Facebook.

"Слідчі СБУ повідомили про підозру начальнику так званого "відділу військового комісаріату ЛНР по Біловодському району", – сказано в повідомлення. – Встановлено, що перебуваючи на цій посаді з березня минулого року, зловмисник забезпечує "комплектування" підрозділів російської окупаційної армії, які беруть участь у так званій "спецоперації" проти нашої країни".

За даними слідства, "воєнком" віддає підлеглим накази щодо:

  • постановки осіб на військовий облік, їх зарахування до "мобрезерву";
  •  проведення "загальної мобілізації" на території "ЛНР";
  • примушення мешканців тимчасово окупованої території Луганщини до "військової служби" у так званій "народній міліції ЛНР", що є порушенням норм міжнародного гуманітарного права, конституційних прав і свобод громадян України.

Правоохоронці задокументували непоодинокі факти примусового вручення "повісток" місцевим мешканцям, їх незаконної постановки на "військовий облік" для подальшої "мобілізації" до лав окупаційної армії. Потерпілі громадяни надали СБУ відповідні свідчення.

Також рашистський "воєнком" бере участь у медійних та масових заходах, у ому числі з "патріотичного виховання" школярів Біловодщини в дусі російської воєнщини та пропаганди Z-операції проти України.

Правопорушнику повідомлено про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України);
  • ч. 2 ст. 260 (участь у не передбачених законом збройних формуваннях);
  • ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

"Воєнкому" загрожує до 12 років позбавлення волі. Невдовзі фігуранта буде оголошено у розшук.

Раніше повідомлялось, що на Луганщині підозри отримали чотири колаборантки –"начальниці": освітянка, міліціянтка, юрисконсультка й адміністраторка.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті