Прем'єр-міністр Польщі направив Єврокомісії ультиматум щодо ембарґо на українське зерно

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький заявив 12 вересня, що направив Європейській комісії ультиматум щодо ембарґо на українські зернові культури. Про це повідомляє "Польське радіо".

Матеуш Моравєцький підкреслив, що Польща не може погодитися на розхитування польського аграрного ринку.

«Передусім уряд дбатиме про безпеку продукції польських фермерів. А тому я надіслав ультиматум до Європейської комісії, однозначну вимогу - або 15 вересня ви продовжите заборону на ввезення чотирьох зернових з України, або ми самі продовжимо цю заборону, бо не можемо погодитися на розхитування польських ринків», - заявив очільник польського уряду на конференції у місті Косув-Ляцький у Мазовєцькому воєводстві.

Зазначається, що уряд Польщі закликав Єврокомісію продовжити заборону на імпорт зерна з України після 15 вересня. Рада міністрів ухвалила у вівторок спеціальну постанову з цього приводу.

У документі вказується, що захист польського сільського господарства є пріоритетом для уряду.

«Тому Рада міністрів закликає Єврокомісію продовжити заборону на імпорт зерна з України після 15 вересня 2023 року», — йдеться у документі.

Уряд попередив, що в іншому випадку Польща самостійно запровадить таку заборону на національному рівні. Як зазначається в постанові, така заборона діятиме до тих пір, поки не будуть врегульовані відносини у сфері сільського господарства між Польщею та Україною.

Ембарґо поширюється на чотири сільськогосподарські продукти: пшеницю, кукурудзу, ріпак і соняшник. Польський уряд не погоджується з тим, що українське зерно дестабілізує внутрішній аграрний ринок. «Ми допомагаємо сусідові, але маємо захистити польських фермерів», - написано в резолюції.

Як повідомлялося, у МЗС України розкритикували країни ЄС за плани продовжити заборону на експорт зерна.

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті