Посол ЄС в Україні закликала пригальмувати звільнення голови правління "Укренерго" Кудрицького

Посол ЄС в Україні Катаріна Матернова, регіональні керівники Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Міжнародної фінансової корпорації (IFC) вважають за необхідне зупинити ухвалення будь-яких управлінських рішень щодо НЕК "Укренерго" до остаточного формування наглядової ради компанії, яка налічує шість членів замість семи. Про це повідомляє "Інтерфакс-Украхна".

Відповідний лист від 1 вересня цього року на адресу прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, окрім Матернової, підписали регіональна директорка IFC у Європі Інес Роша, керуючий директор ЄБРР в Україні та Молдові Арвід Тюркнер, бізнес-омбудсмен Роман Ващук (спостерігачі комітету з призначення наглядових рад держкомпаній України).

Копію листа надіслано керівнику Офісу президента України Андрію Єрмаку та міністру енергетики Герману Галущенку.

"Ми люб'язно просимо, щоб будь-яке рішення про звільнення голови правління «Укренерго» ретельно враховувало наслідки та розглядалося в повній відповідності до найвищих стандартів корпоративного управління, що включало б його розгляд повністю укомплектованою та незалежною наглядовою радою. Тому надзвичайно важливо, щоб комітет із призначень зібрався без жодних подальших зволікань для завершення відбору на вакантну посаду НР «Укренерго», а ухвалення будь-яких важливих управлінських рішень було призупинене, доки цього не станеться", - йдеться в листі.

У ньому наголошується, що минуло понад місяць від часу завершення співбесід на посаду в НР компанії, однак остаточного рішення ще не ухвалено, і це місце в раді залишається вакантним із 2022 року.

Автори листа акцентували, що створення незалежної наглядової ради є одним із ключових заходів, що забезпечуються значним фінансуванням МФО, підкріпленим гарантіями ЄС та інших донорів і спрямованим "Укренерго" після повномасштабного вторгнення.

Підписанти також акцентували увагу на недопущенні тиску на голову правління "Укренерго" з метою написання ним заяви про звільнення.

"У цьому відношенні ми також наголошуємо на виключній відповідальності НР у призначенні або звільненні голови правління «Укренерго». Нещодавні повідомлення ЗМІ про те, що на нього тиснуть, щоб він пішов у відставку, викликають занепокоєння з погляду узгоджених зобов'язань України з корпоративного управління, включно із суверенним гарантованим фінансуванням від міжнародних фінансових установ, спрямованим на «Укренерго»", - наголошується в листі.

Щодо безпосереднього звільнення автори листа наголосили: "Така подія може поставити під загрозу нашу колективну здатність підтримувати «Укренерго»” та інші пріоритетні заходи життєво важливої енергетичної безпеки України».

Зазначається, що за нинішньої надзвичайно складної ситуації успішна співпраця "Укренерго" з міжнародними партнерами, зокрема з ENTSO-E, МФО, є життєво важливою для безпеки України та підготовки до зими, і будь-які зміни у вищому керівництві компанії необхідно ретельно продумати та добре підготувати.

"Ми залишаємося непохитними у своїй відданості Україні та її відновленню, керуючись нашими спільними цінностями. Ми з нетерпінням очікуємо вашого подальшого лідерства в забезпеченні виконання Україною своїх міжнародних зобов'язань і продовження шляху реформи корпоративного управління державними підприємствами", - звертаються автори листа до прем'єра.

Нагадаємо, раніше ВАКС зобов'язав НАБУ відкрити досудове розслідування проти голови "Укренерго". 

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті