Помер культовий чеський письменник Мілан Кундера – у віці 94 років

Культовий чеський письменник Мілан Кундера помер у віці 94 років 11 липня. Про це повідомила прессекретарка Міністерства закордонних справ Чеської Республіки Анна Мразова, пише "Radio Prague International" 12 липня.

"Чеський письменник Мілан Кундера, який з 1975 року проживав у Франції, помер у віці 94 років", – сказано в повідомленні.

Серед найвідоміших творів письменника: "Нестерпна легкість буття", "Жарт", "Вальс на прощання", "Неспішність". Роман "Безсмертя" (1990) був останнім, написаним Кундерою чеською мовою. З 1990-х він писав французькою.

Зазначається, що Мілан Кундера належить до числа найпопулярніших письменників сучасності. Кожен новий його твір поповнював число бестселерів інтелектуальної прози.

Письменник народився 1 квітня 1929 року в Брно.  Він був однією з найпомітніших фігур чехословацької культурної сцени 1960-х років. Незабаром після радянського вторгнення в Чехословаччину в серпні 1968 року його твори були заборонені.

Після еміграції до Франції 1975 року Мілан Кундера став одним із постійних авторів паризького видавництва Gallimard. Чеською мовою його прозу публікувало емігрантське видавництво Шкворецьких "68 Publishers".

У 1979 році Кундеру позбавили громадянства ЧССР, і з 1981 року він був громадянином Франції. Паспорт Чеської Республіки письменник отримав лише у 2019 році. Після "оксамитової" революції 1989 року Кундера кілька разів відвідував Чехословаччину і Чеську Республіку, проте з дружиною Вірою, як і раніше, постійно жив у Парижі.

Раніше повідомлялось, що померла українська гімнастка, заслужений тренер України Альбіна Дерюгіна.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті