Окупанти заборонили інспекцію кількох реакторних залів ЗАЕС - МАГАТЕ

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) 3 січня заявило, що його експертам нещодавно вперше заборонили перевірити реакторні зали трьох енергоблоків Запорізької АЕС. Про це повідомляє "Еспрессо".

"Акцентуючи на постійній небезпеці, з якою стикається станція, команда МАГАТЕ впродовж останніх тижнів продовжує чути регулярні вибухи на деякій відстані від станції.

П'ять з шести реакторів ЗАЕС залишаються в стані холодного зупину, в той час, як четвертий енергоблок перебуває в стані гарячого зупину для виробництва пари і тепла, в тому числі для сусіднього міста Енергодар, де проживає більшість персоналу станції", - йдеться у звіті.

При цьому в агентстві підкреслили, що експерти МАГАТЕ "досі не можуть отримати доступ до всіх частин станції, і протягом останніх двох тижнів їх не допускають до реакторних залів енергоблоків №№ 1, 2 і 6".

"Це перший випадок, коли експертам МАГАТЕ не надали доступ до реакторного залу енергоблока, який перебував у стані холодного зупину. Саме там розташована активна зона реактора та відпрацьоване паливо. Команда продовжуватиме запитувати цей доступ", - додали в МАГАТЕ.

Доступ до деяких частин турбінних залів ЗАЕС продовжує бути обмеженим, в тому числі впродовж останнього тижня – до зон реакторних установок 3, 4 і 6 енергоблоків, резюмували в агентстві.

Як повідомлялося, росія знову не надала представникам МАГАТЕ доступ на теплоелектростанцію біля ЗАЕС

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті