Близько 300 дагестанців та 150 бурятів відмовилися воювати проти України - правозахисники

Близько 300 військових із Дагестану та 150 із Бурятії склали зброю та відмовилися воювати проти України. Інцидент стався ще в березні, проте про нього стало відомо тільки зараз, - повідомляє The Moscow Times з посиланням на правозахисників.

Повідомляється, що у березні, через місяць після початку бойових дій в Україні, 300 військовослужбовців із частини 63354, що дислокується у Буйнакську, самовільно, не дочекавшись звільнення, склали зброю та виїхали з України. Чоловіки служили в районі "ДНР", і як тільки вони дісталися Буйнакська, розпочали процедуру розірвання контракту.

«Військовослужбовці стверджували, що мали проблеми з обмундируванням і озброєнням, — пояснює військовий юрист із Москви, до якого звернулися контрактники. — Якщо військовослужбовець відсутній за місцем служби більше 10 днів, то до нього може застосовуватися кримінальна відповідальність, і зараз у справі розбирається військова прокуратура».

Як зізнався правозахисник, деякі з "відмовників" повернулися з обмороженими кінцівками, кілька людей через це залишилися інвалідами, оскільки довелося "зрізати почорніле м'ясо". Він підтверджує, що військовослужбовці зіштовхнулися із проблемами з обмундируванням, забезпеченням, а «зброя траплялася несправна».

Про схожий випадок повідомив фонд «Вільна Бурятія». 150 контрактників із 5-ї окремої гвардійської танкової бригади військової частини №46108 написали рапорти про відмову від участі у війні в Україні. Чоловіки не отримували відпусток з того часу, як поїхали на навчання до Білорусі у січні 2022 року. Вони скаржилися на моральне виснаження та погане постачання.

Після звернення їхніх дружин до глави республіки контрактників, які прямували додому, повернули до "ЛНР", де вони зіткнулися з розглядом та погрозами порушення кримінальних справ. Однак через широку розголосу військових все ж таки звільнили і повернули додому 9 липня.

Як стверджує голова фонду «Вільна Бурятія» Олександра Гармажапова, це лише мала частина військовослужбовців із республіки, які намагаються залишити зону бойових дій, але стикаються із залякуванням. Їй відомо приблизно 500 випадків із бурятами, які не знають, як звільнитися.

Правозахисники фіксують масові відмови військовослужбовців брати участь в українському конфлікті. Вони стикаються з погрозами та тиском з боку керівництва, - йдеться у повідомленні.

Статті

Донбас Країна
04.10.2024
11:01

«Космогонія»: історія Всесвіту й цивілізації від художника з Донеччини Петра Антипа

Картина складається з більше ніж 500 частин та 9 фрагментів. Вона має 10 метрів заввишки й 200 завширшки. Точна її площа – 2086,5 квадратних метрів, і це офіційно зареєстровано у Книзі рекордів України.
Країна
03.10.2024
12:04

Росія окупувала Вугледар: воєнний експерт Владислав Селезньов про наслідки

Втративши контроль над Вугледаром, ми втрачаємо можливість наносити артилерійські удари по залізничній станції у Волновасі – це один з ключових елементів російської залізничної логістики.
Країна
02.10.2024
17:06

"Ця зима встряхне і розставить все по місцях". Як в Україні розвивають відновлювальну генерацію, завдяки і попри

Немає механізмів, які б заохочували людей і організації, щоб ця електроенергія ще й допомагала б мережі. Потрібно думати на державному рівні, як це все інтегровувати в нашу енергетичну систему.
Всі статті