Нова оборонна доктрина Швеції: членство в НАТО і загроза російської військової атаки

У доповіді парламентського комітету Швеції, публікація якої очікується 19 червня, викладено нову оборонну доктрину Швеції, що ґрунтується на членстві в НАТО, а не на попередній доктрині, що спиралася на співпрацю з країнами Північної Європи та ЄС. Про це повідомляє "Голос Америки" з посиланням на шведську громадську телекомпанію SVT.

Також у доповіді комітету з оборони шведського парламенту йдеться, що російська військова атака на Швецію не виключена. У доповіді наголошується, що, хоча російські сухопутні війська зв'язані війною в Україні, не виключені військові напади на Швецію з використанням інших родів військ.

"Росія також ще більше знизила поріг застосування військової сили і демонструє високу схильність до політичних і військових ризиків. Здатність Росії проводити операції з використанням військово-повітряних сил, військово-морських сил, зброї дальнього радіусу дії або ядерної зброї проти Швеції залишається незмінною", - повідомляє SVT з посиланням на доповідь.

У повідомленні нагадується, що Швеція намагається зміцнити свою оборону і подала заявку на вступ до НАТО у 2022 році після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Серед країн-членів НАТО тільки Туреччина та Угорщина ще не ратифікували заявку на вступ Швеції до альянсу.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті