Не "розстріл полонених", не "страта", а віроломство російських окупантів - аналітики про скандальне відео

Управління верховного комісара ООН з прав людини вивчає відеозаписи, на яких зображені імовірно вбиті полонені військовослужбовці РФ. Про це пише "Німецька хвиля" з посиланням на російські та іноземні інформаційні агенції.

"Я зв'язалася з колегами, які кажуть, що знають про ці відео та вивчають їх", - наводить видання слова співробітниці прес-служби міжнародної організації Елізабет Тросселл.

Як повідомлялося раніше, прокремлівські Телеграм-канали 18 листопада розповсюдили два відеоролики, на яких знято, як вони стверджують, "страту російських військовополонених" у Макіївці Луганської області. На першому відео з приватного будинку виходять військовослужбовці РФ, які ховалися там під час бою, і за командою українських військових лягають на землю перед входом до будівлі. Загалом із дому виходять близько 10 осіб. Голос за кадром запитує, чи всі вийшли, і хтось із росіян - офіцер. Останнім із-за стіни будівлі з'являється людина у чорному, яка відкриває вогонь з автоматичної зброї у бік військових ЗСУ, після чого запис обривається.

Другий ролик – зйомки цього ж двору з повітря. На кадрах видно 12 тіл у військовій формі, що лежать на землі, зі слідами крові під ними. Зважаючи на все, це ті ж люди, що лежали на землі в першому ролику.

Міністерство оборони Росії назвало публікацію "новими відеосвідченнями масової кривавої розправи українських військовослужбовців над беззбройними російськими військовополоненими". Однак із першого ролика не випливає, що російські військові були беззбройні. Експерти припускають, що вони імітували процедуру здачі в полон з метою знищити бійців ЗСУ, які оточили їх.

Так, ізраїльський військовий аналітик Ігаль Левін звертає увагу на те, що останній з росіян, які здавалися в полон, відкрив вогонь по бійцям ЗСУ. "У цій ситуації вогонь ЗСУ у відповідь більш ніж виправданий, тому що ніхто не знає, у кого з тих, хто здавався, є при собі прихована зброя і гранати. Стратою це не є, окупант, який відкрив вогонь, сам же і загубив своє відділення", - вважає Левін.

Засновник аналітичної команди Conflict Intelligence Team (CIT) Руслан Левієв стверджує, що російський солдат фактично скоїв військовий злочин – віроломство. Він прикинувся готовим здатися в полон, але відкрив вогонь. Однак той факт, що російський військовий почав стріляти, не дає ЗСУ права вбивати решту росіян, - вважає Левієв.

Однак на жодному з роликів не видно, як саме повелися решта росіян після того, як їх товариш по службі відкрив стрілянину по бійцям ЗСУ, і як саме їх було вбито.

Видання The Insider попросило одного із офіцерів українських сил спеціальних операцій анонімно прокоментувати ці відеоролики. На його думку, бійці ЗСУ розсудили, що могли загинути, коли російський військовий раптово відкрив вогонь з-за рогу, а полонені, які лежали на землі, на цей момент також могли розпочати дію.

"Я думаю, російський військовий спробував звільнити своїх бійців. Він оцінив ситуацію, свої шанси, подумав, що має можливість звільнити їх і прийняв бій", - розмірковує він. "Одне із правил ведення ближнього бою каже: якщо частина підрозділу склала зброю, але повністю підрозділ не здався, то він підлягає знищенню під час прямого бойового зіткнення… Це не було стратою", - вважає співрозмовник The Insider.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті