На ЗАЕС перевели 5-й енергоблок у холодний зупин, а 4-й — в гарячий – МАГАТЕ

На тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) завершили запланований перехід енергоблоку №5 в стан"холодного зупину" і одночасно перевели енергоблок №4 у "гарячий зупин". Про це  заявив голова міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі, повідомляэ "Суспільне".

Зазначається, що зміна статусу реактора була здійснена вчора вранці, 28 липня, через три дні після того, як енергоблок №4 був переведений у стан "гарячого зупину". Пара з енергоблока №4 зараз використовується для очищення стічних вод на ЗАЕС.

Зміну станів енергоблоків провели для ремонтних робіт на енергоблоці №5, що можливо провести лише в стані "холодного зупину".

У звіті наголошується, що інші енергоблоки залишаються в стані "холодного зупину".

Експерти МАГАТЕ, які перебувають на майданчику, закликають ЗАЕС дослідити всі можливі варіанти встановлення зовнішнього котла для виробництва необхідної пари, що дозволило б перевести всі енергоблоки в стан "холодного зупину".

У звіті агенції звернули увагу, що український національний регулятор — Держатомрегулювання — оприлюднював нормативні розпорядження про обмеження роботи всіх шести енергоблоків до стану "холодного зупину".

Нагадаємо, під час огляду 23 липня експерти МАГАТЕ помітили направлені протипіхотні міни на периферії майданчика Запорізької атомної електростанції.

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті