Окупанти перевели 4-й блок ЗАЕС в "гарячий зупин" та не пускають туди місію МАГАТЕ

На Запорізькій атомній електростанції російські окупанти перевели 4-й енергоблок в стан "гарячий зупин". Про це повідомляє компанія "Енергоатом".

"Сьогодні, 24 липня 2023 року, попри вимоги Держатомрегулювання та ДП «НАЕК «Енергоатом» на тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції на виконання наказу нелегітимного керівництва перевели енергоблок №4 у стан «гарячий зупин». Такі дії є грубим порушенням вимог ліцензії на експлуатацію цієї ядерної установки. Зараз експлуатація енергоблока №4 ЗАЕС має здійснюватися виключно у стані «холодний зупин», - розповіли в "Енергоатомі".

Водночас, місія МАГАТЕ виявила чисельні порушення безпеки на об'єкті. Про це йдеться в офіційному Twitter-акаунті організації.

"Під час огляду 23 липня експерти МАГАТЕ помітили направлені протипіхотні міни на периферії майданчика Запорізької атомної електростанції. Група МАГАТЕ побачила кілька мін у буферній зоні між внутрішніми та зовнішніми бар’єрами по периметру; повідомили, що вони перебували в зоні обмеженого доступу, куди не має доступу обслуговуючий персонал заводу, і вони дивилися в сторону від майданчика. Вони не спостерігали жодної людини  у внутрішньому периметрі майданчика під час обходу", - йдеться у заяві МАГАТЕ.

На офіційному сайті МАГАТЕ також повідомляється, що росіяни не пускають місію в місця, які вона хотіла б відвідати на ЗАЕС.

"Протягом останніх днів і тижнів присутні на ЗАЕС експерти МАГАТЕ проводили інспекції та регулярні обходи майданчика, не побачивши важкої військової техніки. МАГАТЕ також продовжує вимагати доступу до дахів реакторів ЗАЕС та їхніх турбінних залів, у тому числі блоків 3 і 4, які становлять особливий інтерес", - розповіли в МАГАТЕ.

Як повідомлялося раніше, в окупованому Енергодарі окупанти посилюють репресії проти працівників ЗАЕС, які відмовляються співпрацювати

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті