На саміті НАТО понад 20 держав ЄС та Японія підписали договір оборонної підтримки України

Лідери України, США, ще 21 держави НАТО, а також ЄС та Японії за підсумками зустрічі у Вашингтоні підписали "Український компакт" (Ukraine Compact) – багатосторонній документ, що містить зобов’язання щодо підтримки України у сфері оборони. Про це повідомляє "Європейська правда".

Документ ставить за мету "прискорення колективних зусиль із задоволення всеосяжних потреб України у сфері безпеки". У ньому держави-підписанти зобов'язуються виконувати свої зобов'язання за двосторонніми безпековими договорами, а саме:

  • Підтримувати нагальні потреби України у сфері оборони та безпеки, у тому числі шляхом продовження надання допомоги у сфері безпеки та навчання, сучасної військової техніки, а також оборонної промисловості;
  •  Прискорити зусилля з розбудови майбутніх Збройних Сил України;
  • У разі майбутнього збройного нападу Росії на Україну після завершення нинішніх бойових дій, швидко і колективно зібратися на найвищому рівні для визначення відповідних наступних кроків на підтримку України, включаючи надання швидкої і сталої допомоги у сфері безпеки та накладення на Росію економічних та інших штрафів.

Договір є відкритим для приєднання інших держав і буде діяти паралельно з просуванням України до вступу в ЄС і НАТО.

Одночасно зазначається, що партнери підписували з Україною угоди, що не підлягають ратифікації. Через це у Білому домі визнали, що Дональд Трамп у разі перемоги на виборах в США зможе скасувати безпекову угоду з Україною.

Як повідомлялося, журналіст Wall Street Journal прогнозує рішучість Дональда Трампа проти російського диктатора Путіна.

Напередодні було оголошено, що НАТО створює нове командування у Німеччині для підтримки України у навчанні, логістиці й розвитку військ.

Статті

Країна
17.10.2024
10:00

Агросектор України: мінна загроза

Ще у 2014 р. Уакраїна увійшла до п'ятірки країн з найбільшою замінованою територією. Сусіди за рейтингом: Сирія, Афганістан, Ємен та М'янма. Після повномасштабного рашистського вторгнення у 2022 р. ми очолюємо цей сумний список.
Світ
16.10.2024
07:41

«Наші війська вже підійшли до Миргорода». Російські ЗМІ про Україну

Ніхто не гарантує, що всі країни єдиним фронтом стануть на захист члена НАТО... Для самого альянсу немає жодної причини включати в себе Україну. Він і так користується нею як своїм плацдармом, не несучи при цьому жодної відповідальності.
Країна
15.10.2024
10:54

Друга річниця "повернення Донбасу додому": фестиваль міфів

Сама ідея апелювати до історії, говорячи про належність території до державних утворень, межі яких постійно змінювалися, – у сучасному світі виглядає дивно.
Всі статті