На Полтавщині поставили крапку щодо декомунізації та деімперіалізації топонімів

У Полтаві та області перейменують більше ніж 360 топонімів у 50 громадах. Про це повідомив начальник Полтавської ОВА Філіп Пронін 22 липня.

"Поставили крапку в процесі декомунізації та деімперіалізації топонімів у населених пунктах Полтавщини. Сьогодні підписав відповідне розпорядження. Нові назви отримав 361 топонім у 50 громадах. Серед них мікрорайон у місті, вулиці та провулки. Тепер вони матимуть українські назви, позбавлені тягаря радянської пропаганди та російської імперської політики", - пише Пронін.

За його словами, дев’ять місяців над цим працювали громади.

"Ми впоралися менше ніж за три. Це період безперервної роботи, консультацій, обговорень, круглих столів. Постійний розгляд звернень від громадян, громадських об’єднань, громад, Українського інституту національної пам’яті та інших. Для якомога ширшого дослідження питання перейменування залучили науковців, істориків, краєзнавців, культурологів. Усе задля того, щоб процес тривав відкрито і прозоро, щоб досягнути порозуміння, випрацювати єдине бачення", - розповів очільник області.

Раніше  Пронін оприлюднив проєкт розпорядження про перейменування, який він підписав. Так, у самій Полтаві перейменували мікрорайон Половки на Пушкарівський,  Червоного шляху на Монастирську гору,  вулиця Кукоби отримала назву на честь «Азову».

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті