На Дніпропетровщині жінки ВПО освоюють стереотипно "чоловічі" професії

На Дніпропетровщині жінки можуть безкоштовно опанувати стереотипно «чоловічі» професії - стати трактористками чи асфальтоукладальницями. Про це повідомила заступниця начальника відділу активних програм зайнятості Дніпропетровського ОЦЗ Тетяна Кардель.

«Через повномасштабне вторгнення в області є дефіцит кадрів. Не вистачає водіїв, зварювальників, монтерів, машиністів. І більша частка шукачів роботи – саме жінки. Найчастіше – до 45 років», – розповіла вона.

За її словами, в області діє 5 жіночих центрів працевлаштування. Там консультують щодо отримання нової професії або підвищення кваліфікації. Це стосується переселенок, багатодітних мам, жінок з інвалідністю, дружин загиблих військових - тобто тих, хто зараз не має роботи.

«Найбільший попит має навчання на «маскулінні» професії. Жінки почали займати сфери, які раніше вважалися чоловічими. Вже опановує теорію група майбутніх асфальтоукладальниць. Згодом ще стартуватимуть курси на трактористок. Буде набір на зварювальниць та охоронниць», – зазначила регіональна координаторка проєкту «WE ACT II: Діємо задля жінок та їхніх можливостей» Наталія Вітка.

Освоїти новий фах можна і в інших сферах. Пройти навчання на майстринь з нарощування волосся та вій, манікюру, на перукарку, пекарку, сушистку і баристу. Кожна з учасниць, закінчивши короткі курси, отримує сертифікат та стартовий пакет інструментів для роботи.

Аби проконсультуватися чи визначитися з вибором нової професії, необхідно заповнити гугл-форму. З тими, хто подав заявку, зв'яжеться кар'єрна радниця.

Як повідомлялося, у семи областях України стартував проєкт із підготовки водійок автобусів. 

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті