На Дніпропетровщині жінки ВПО освоюють стереотипно "чоловічі" професії

На Дніпропетровщині жінки можуть безкоштовно опанувати стереотипно «чоловічі» професії - стати трактористками чи асфальтоукладальницями. Про це повідомила заступниця начальника відділу активних програм зайнятості Дніпропетровського ОЦЗ Тетяна Кардель.

«Через повномасштабне вторгнення в області є дефіцит кадрів. Не вистачає водіїв, зварювальників, монтерів, машиністів. І більша частка шукачів роботи – саме жінки. Найчастіше – до 45 років», – розповіла вона.

За її словами, в області діє 5 жіночих центрів працевлаштування. Там консультують щодо отримання нової професії або підвищення кваліфікації. Це стосується переселенок, багатодітних мам, жінок з інвалідністю, дружин загиблих військових - тобто тих, хто зараз не має роботи.

«Найбільший попит має навчання на «маскулінні» професії. Жінки почали займати сфери, які раніше вважалися чоловічими. Вже опановує теорію група майбутніх асфальтоукладальниць. Згодом ще стартуватимуть курси на трактористок. Буде набір на зварювальниць та охоронниць», – зазначила регіональна координаторка проєкту «WE ACT II: Діємо задля жінок та їхніх можливостей» Наталія Вітка.

Освоїти новий фах можна і в інших сферах. Пройти навчання на майстринь з нарощування волосся та вій, манікюру, на перукарку, пекарку, сушистку і баристу. Кожна з учасниць, закінчивши короткі курси, отримує сертифікат та стартовий пакет інструментів для роботи.

Аби проконсультуватися чи визначитися з вибором нової професії, необхідно заповнити гугл-форму. З тими, хто подав заявку, зв'яжеться кар'єрна радниця.

Як повідомлялося, у семи областях України стартував проєкт із підготовки водійок автобусів. 

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті