МВФ погодив виділення Україні траншу у $2,2 мільярда, які спрямують на підтримку державного бюджету

Міжнародний валютний фонд (МВФ) затвердив виділення Україні траншу розміром у 2,2 мільярда доларів, які спрямують на підтримку державного бюджету. Про це повідомляє "Громадське"

Як повідомляється, транш надійде у межах чотирирічної Програми розширеного фінансування (EFF). У МВФ розповіли, що це вже четвертий її перегляд, і зауважили: показники України залишаються високими, попри складні умови.

«Усі кількісні критерії ефективності на кінець березня були виконані, а всі структурні контрольні показники до кінця червня були виконані вчасно або з короткою затримкою», — заявили у МВФ.

Додають, що у першому кварталі 2024 року економіка виявилася більш стійкою, ніж очікувалося, зі стабільним зростанням, продовженням зниження інфляції та підтриманням достатніх резервів. 

Однак прогнози на решту року та на 2025 рік погіршилися після третього перегляду EFF, здебільшого через руйнівні атаки на українську енергетичну інфраструктуру та невизначеність щодо тривалості війни.

МВФ зауважили, що загалом прогноз залишається «надзвичайно невизначеним».

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль в етері телемаратону 28 червня заявив, що фінансова допомога надійде вже 1-2 липня.

Як зазначається, у МВФ упевнені, що фіскальна політика України на решту 2024 року разом із підготовкою до бюджету на 2025 рік має базуватися на «постійних зусиллях із мобілізації доходів». Це означає, пояснюють у МВФ, що слід уникати заходів, які «розмивають базу оподаткування», а також варто посилити податкове та митне адміністрування разом з Бюро економічної безпеки України.

Зміцнення середньострокового бюджетування, фіскальних ризиків і прозорості, а також управління державними інвестиціями має сприяти досягненню цих цілей.

"Водночас збереження гнучкості обмінного курсу в «керованому режимі» допоможе посилити стійкість економіки до зовнішніх несподіванок", вважають у МВФ.

Як повідомлялося, Україна і МВФ розпочали переговори про четвертий перегляд програми розширеного фінансування

 

Статті

Світ
02.07.2024
17:02

«Зеленський прийняв пропозицію Путіна». Російські ЗМІ про Україну

РосЗМІ не натішаться: "У Києві знову заговорили про переговори". При цьому акцент президента Зеленського на можливості переговорів Києва і Москви тільки через посередників кремлівські ЗМІ навмисно приглушують, позицію Києва подають як його...
Країна
30.06.2024
23:00

“Ніхто не бере на себе відповідальність давати роз’яснення”, або дещо про покарання за колабораціонізм

Офіс генерального прокурора нараховує 8269 кримінальних проваджень по відносно новій статті 111-1 “Колабораційна діяльність” Кримінального кодексу. В Єдиному державному реєстрі судових рішень є вже 1694 вироки
Донбас
30.06.2024
17:00

"Режим поводився щодо цих регіонів як колоніальний..." Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продемонстрували, що цілком можуть обходитися без журналістів. Достатньо отримати з Москви готове інтерв'ю і зробити вигляд, що хтось із російських чиновників чи бізнесменів давав його саме місцевим виданням....
Всі статті