Музей Борисполя назвав провокацією відео «екскурсії», на якому школярам нібито розповідали про те, що в 1941 році місто було окуповане радянськими військами

Відео, на якому нібито співробітник Бориспільського державного історичного музею розповідає школярам, що 1941 року місто було окуповане радянськими військами, є провокацією проти України. Про це йдеться у відповіді адміністрації музею на інформаційний запит «ОстроВа». 

Раніше інформаційні ресурси країни-окупанта масово поширили відео фрагмента якоїсь екскурсії для школярів, на якому «екскурсовод» повідомляє, що в роки Другої світової війни Бориспіль перебував у центрі бойових дій: у 1941 році його окупувала... радянська армія, а 1943 року його визволили сили Українського опору. Це відео супроводжувалося глумливим коментарем, суть якого зводилася до того, що в Україні грубо фальсифікується історія.

Насправді, як підтвердили співробітники музею, сфальсифікований був фрагмент «екскурсії».  Наводимо відповідь бориспільських істориків і краєзнавців повністю.   

У відповідь на Ваш запит зазначаємо таке:

По-перше, на відео дійсно присутній фрагмент нашої експозиції, однак не періоду Другої світової війни, а періоду 50-60-х років ХХ ст.

По-друге, голос за кадром не належить нікому з наших працівників.

По-третє, в екскурсіях і публікаціях співробітники музею дотримуються сучасного наративу Другої світової війни про спільну відповідальність двох тоталітарних режимів за її розв'язання, про двохрічну окупацію міста гітлерівцями під час німецько-радянської війни.

З огляду на те, що показаний лише цей фрагмент "екскурсії", без людей у кадрі, вважаємо це відео спланованою провокацію проти нашого закладу і України

Статті

Країна
17.10.2024
10:00

Агросектор України: мінна загроза

Ще у 2014 р. Уакраїна увійшла до п'ятірки країн з найбільшою замінованою територією. Сусіди за рейтингом: Сирія, Афганістан, Ємен та М'янма. Після повномасштабного рашистського вторгнення у 2022 р. ми очолюємо цей сумний список.
Світ
16.10.2024
07:41

«Наші війська вже підійшли до Миргорода». Російські ЗМІ про Україну

Ніхто не гарантує, що всі країни єдиним фронтом стануть на захист члена НАТО... Для самого альянсу немає жодної причини включати в себе Україну. Він і так користується нею як своїм плацдармом, не несучи при цьому жодної відповідальності.
Країна
15.10.2024
10:54

Друга річниця "повернення Донбасу додому": фестиваль міфів

Сама ідея апелювати до історії, говорячи про належність території до державних утворень, межі яких постійно змінювалися, – у сучасному світі виглядає дивно.
Всі статті