Майже 5 тис засуджених в Україні згодні із тим, що потрібно ухвалювати закон про УДЗ через військову службу

Майже 5 тисяч засуджених в Україні погодилися із тим, що потрібно ухвалювати закон про умовно-дострокове звільнення шляхом укладання контракту на військову службу. Про це розповіла заступниця міністра юстиції Олена Висоцька у інтерв'ю "Главкому", - повідомляє Мінюст у Фейсбук.

За словами Висоцької, у квітні Міністерство юстиції проводило опитування серед ув’язнених, де їм поставили питання щодо звільнення шляхом укладання контракту на військову службу.

Висоцька зазначила, що 4,5 тисячі засуджених відповіли: «Так». При цьому варто розуміти: адміністрації установ відбування покарань не опитували в’язнів за статтями Кримінального кодексу, частина з яких нині не підпадає під мобілізацію. Також до уваги не брався їхній стан здоров’я.

Висоцька пояснила, що коли Міністерство юстиції готувало вказану статистику для народних депутатів, одразу відкинули близько 4 тис. засуджених, у яких діагностовано суспільно небезпечні хвороби на кшталт ВІЛ, гепатит, туберкульоз. Проте на заваді може стати не стільки «букет» хвороб, скільки відсутність бажання засудженого йти воювати.

За озвученою Міністерством юстиції на засіданні профільного комітету інформацією, 20 тисяч засуджених можуть скористатися правом умовно-дострокового звільнення.

Закон, який дає шанс засудженим на умовно-дострокове звільнення від відбування покарання в обмін на захист Батьківщини, на підписі у Президента. Однак для того, що цей документ повноцінно був реалізований, треба ухвалити підзаконні акти. За словами Висоцької, зараз готуються напрацювання спільно з Міністерством оборони та Міністерством внутрішніх справ. Потім проєкти документів внесуть на засідання уряду, а також підсилять внутрішніми наказами цих міністерств. Орієнтовно, кілька тижнів і Закон матиме повноцінне застосування.

У повідомленні нагадується, що станом на 15 травня 2024 року, в українських колоніях перебував 27 471 засуджений, у тому числі 1538 жінок.

Шансу мобілізуватися НЕ матимуть ті особи, котрі засуджені за: злочини проти національної безпеки України (ст. 109-ст.114-2 Кримінального кодексу); вчинення умисного вбивства двох або більше осіб, або вчиненого з особливою жорстокістю, або поєднаного із зґвалтуванням або сексуальним насильством (ч. 2 статті 115 Кримінального кодексу); за кримінальні правопорушення проти статевої свободи та статевої недоторканості особи (кримінальні правопорушення, передбачені статтями 152-156-1 Кримінального кодексу); тероризм (кримінальні правопорушення, передбачені статтями 258-258-6 Кримінального кодексу); ДТП зі смертельним наслідком вчинене під впливом наркотиків чи алкоголю (ч. 4 статті 286-1 Кримінального кодексу).

Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила закон про мобілізацію засуджених.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті