Литва звернулася до МКС з проханням розпочати розслідування злочинів режиму Лукашенка

У понеділок, 30 вересня, Міністерство юстиції Литви звернулося до Міжнародного кримінального суду (МКС) з проханням розпочати розслідування злочинів режиму Олександра Лукашенка проти людяності. Про це повідомляє Суспільне з посиланням на Delfi.

Зазначається, що мова йде про примусову депортацію та переслідування людей, а також інші дії, які суперечать нормам міжнародного права.

Литовська сторона дійшла висновку, що є підстави вважати, що режим Лукашенка чинить злочини проти людства стосовно громадян Білорусі.

Таке рішення ухвалили після того, як Мін'юст оцінив матеріали про злочини режиму, які представило Національне антикризове управління (НАУ).

У липні 2023 року експерти НАУ спільно з Центром права та демократії "Justice Hub" підготували великий звіт з фактами злочинів та доказами їх скоєння.

Зазначається, що частина таких злочинів мали транскордонний характер і були скоєні, як в Білорусі, так і на територіях країн-учасниць Римського статуту.

Крім цього Литва зібрала власні докази з інших джерел, зокрема від організацій, які працюють з жертвами. Для оцінки наявних доказів також було залучено незалежних експертів у галузі міжнародного права.

"Литва стала першою країною, яка скористалася своїм правом за Римським статутом і звернулася до МКС для розслідування злочинів проти людства, вчинених режимом у Білорусі. Ми вдячні уряду Литви за принципове рішення та дії", – заявила очільниця Об’єднаного перехідного кабінету Білорусі Світлана Тихановська.

Нагадаємо, раніше Лукашенко пригрозив НАТО ядерним ударом та третьою світовою війною. 

Статті

Світ
30.09.2024
16:00

“Білий дім зважив на побоювання американської розвідки”. Західні медіа про Україну

Неприязнь Трампа контрастувала з обіцянками підтримки, які Зеленський отримав від президента Байдена і віце-президентки Камали Гарріс.
Донбас
29.09.2024
20:12

«Ми вчимося видобувати вугілля з нуля». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу лякали обивателів смартфонами відомих фірм і пропагандою «європейських цінностей», яка чатує на них у сервісах VPN. Донецькі та луганські чиновники прогнозували небувалий розквіт вугільної промисловості, яку...
Світ
26.09.2024
22:00

Російський метал у Європі: "історична помилка" Брюсселя

Європейський санкційний «паркан» щодо російської металопродукції виглядає як діряве решето. Цинізм у тому, що дірки у "паркані" передбачливо зробили самі єврочиновники.
Всі статті