Лавров в ООН заявив про визнання територіальної цілісності України в межах 1991 року за умови її позаблокового статусу

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив про визнання територіальної цілісності України в межах 1991 року за умови її позаблокового статусу. Про це він розповів журналістам в ООН, - пише Ateo Breaking

"Безумовно, ми ще в 1991 році визнали суверенітет України на основі Декларації про незалежність, яку Україна ухвалила, виходячи з Радянського Союзу... Але в Декларації незалежності було одним із головних для нас моментів, що Україна буде позаблоковою країною, не буде вступати в жодні військові альянси. У тій редакції, за тих умов ми територіальну цілісність України підтримуємо", - сказав Лавров.

Однак його слова не варто сприймати всерйоз, оскільки водночас він укотре озвучив російський пропагандистський наратив про те, що "територіальну цілісність України порушили ті, хто провів держпереворот і почав стріляти у своїх же людей".

Як повідомлялося раніше, до 2014 року Україна не розглядала можливість вступу до НАТО. Ситуація кардинально змінилася після анексії Криму та російської окупації частини Донбасу. У грудні 2014 року Верховна рада України ухвалила внесений президентом Петром Порошенком законопроєкт, яким позаблоковий статус України скасовували як такий, що виявився "неефективним у контексті гарантування безпеки держави від зовнішньої агресії та тиску", а в червні 2017 року внесла зміни до законодавства: членство в НАТО було проголошено одним із зовнішньополітичних пріоритетів України. У 2019 році набули чинності конституційні поправки, які закріпили стратегічний курс на набуття повноправного членства України в Євросоюзі та НАТО на рівні конституційної норми.

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті