Контрнаступ України просувається повільно, але за планом – WSJ

Контрнаступ України просувається повільно, але за планом. Його успіх може набувати різних форм, пише Wall Street Journal з посиланням на українських чиновників та західних аналітиків, - повідомляє Бі-бі-сі.

Зазначається, що навіть не відвойовуючи значних позицій, Київ може досягти прогресу, змусивши росію, серед іншого, розкрити розташування своїх військ та баз постачання; зайняти оборонну позицію або відвести війська з інших регіонів країни. Україна також може отримати розвіддані про російські підрозділи, їх уразливості та готовність до бою.

Українська влада каже, що не має ні озброєння, ні живої сили для швидкого наступу, пише WSJ. Натомість військові прагнуть послабити передові російські сили, одночасно використовуючи далекобійну артилерію та ракети для поразки стратегічних об'єктів у тилу.

За оцінками західних офіційних осіб, у Херсоні та його околицях перебувають близько 20 тисяч російських військових. Україна сподівається відвоювати регіон, не вступаючи у криваві вуличні бої, пише WSJ.

Видання цитує радника президентського офісу Олексія Арестовича, який описує стратегію Києва як "систематичне перемелювання путінської армії". За його словами, сили Києва працюють над тим, щоб "виявити систему матеріально-технічного постачання [армії] та знищити її за допомогою артилерії та установок HIMARS", - цей процес може тривати час.

Американський генерал-лейтенант Стівен Твітті, який раніше обіймав посаду заступника голови Європейського командування США, також заявив WSJ, що не чекає масованої атаки України. "Ми побачимо кілька місць дислокації невеликих підрозділів, які завдадуть шкоди російським військовим і стануть чудовим способом боротьби", - сказав він, наголосивши, що за такого типу боїв потрібно дивитися на довгострокову перспективу, а не чекати на негайні результати.

Бі-бі-сі додає, що українські сили продовжують позиційні бої вздовж лінії фронту Херсон-Миколаїв, українські війська зосереджені на завданні ударів по транспортних маршрутах, зосередженні техніки та живої сили, а також вузлам тилового забезпечення вздовж південної осі, повідомляють представники військових. Кадри із соціальних мереж свідчать про ефективні українські удари у західній та центральній частині Херсонської області. Російські блогери стверджують, що українські сили ведуть бої на заході Херсонської області вздовж річки Інгулець, а також півночі Херсона на південь від кордону з Дніпропетровською областю.

Російські війська проводять наземні операції на південь та північний схід від Бахмута, а також на північ і південний схід від Донецька. Українські сили, можливо, проводять локальні операції вздовж лінії зіткнення на заході Запорізької області, щоб завадити розгортанню російських військ, - йдеться у повідомленні.

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті