ISW: Мета росіян - підійти до зони дії ствольної артилерії у напрямку Харкова

Російські окупанти прагнуть відтіснити українських оборонців від кордону з Бєлгородською областю, щоб підійти до зони дії ствольної артилерії у напрямку Харкова. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) від 19 травня.

"Харківська область. Російська мета: відтіснити українські війська від міжнародного кордону з Бєлгородською областю та підійти до зони дії ствольної артилерії міста Харкова", - пишуть аналітики.

У звіті зазначається, що російські війська продовжили наступальні операції в районі Липців (на північний схід від Харкова) 19 травня, але не досягли жодного підтвердженого просування. 

"Російський мілблогер заявив 19 травня, що російські війська просунулися на глибину до 800 метрів у невизначеному районі в напрямку Липців 18 травня, хоча ISW не побачив візуального підтвердження цієї заяви", - йдеться у звіті.

Повідомляється також, що нещодавно російські війська підтвердили просування в межах Вовчанська (на північний схід від Харкова) і продовжили наступальні операції в цьому районі 19 травня. Геолокаційні кадри, опубліковані 19 травня, вказують на те, що російські війська нещодавно просунулися в межах північно-східного Вовчанська. Геолокаційні кадри, опубліковані 19 травня, вказують на те, що російські війська просунулися вздовж вулиці Гагаріна в межах північно-західного Вовчанська і що російська піхота нещодавно незначно просунулася на південний (лівий) берег річки Вовча під нині зруйнованим мостом на вулиці Гагаріна. 

"ISW не бачив, щоб російські війська використовували транспортні засоби на південному березі річки Вовча у Вовчанську, а також російські війська, які займали більш ніж окрему обмежену позицію на південному березі. Російські мілблогери стверджували, що російські війська захопили Старицю та Бугруватку (обидві на південний захід від Вовчанська), хоча ISW не бачить візуального підтвердження цих заяв", - пишуть аналітики ISW.

Уточнюється, що російські війська також продовжували наземні атаки поблизу Стариці та в напрямку Прилипки (обидва на південний захід від Вовчанська) та поблизу Тихе (на схід від Вовчанська).

Раніше повідомлялось, що захоплені противником позиції на Харківському напрямку вдалось частково повернути.

Раніше з посиланням на аналітиків ISW також повідомлялось, що росіяни обрали захоплення Вовчанська як одне з ключових тактичних завдань першого етапу наступальної операції на півночі Харківської області, оскільки місто є найбільшим населеним пунктом безпосередньо на кордоні, що могло б надати російським військам плацдарм поблизу російського тилу для підготовки та початку другого етапу російської наступальної операції.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті