Херсонський художній музей ідентифікував ще п'ять робіт, викрадених росіянами під час окупації

Херсонський художній музей ідентифікував ще п'ять робіт, викрадених російськими загарбниками під час окупації - це твори художника Юрія Діденка. Про це Херсонський художній музей повідомив у Фейсбуці 23 липня.

«Ідентифікація вкрадених творів мистецтва триває. Рішення ще раз передивитися фрагмент світлини, на який потрапив список викрадених творів, не було марним. На фото, відзнятому 1 квітня 2023 року в Центральному музеї Тавриди під час підписання фейкового договору про зберігання вкраденого в Криму, потрапив і фрагмент папірця з цифрами. Очевидно, кримські музейники записали інвентарні номери робіт, які зберігаються на конкретній полиці. Раніше завдяки цьому списку вже було ідентифіковано десяток графічних творів, а зараз до їх числа додаємо одразу 5 офортів херсонського художника», - повідомили в музеї.

Йдеться про роботи Юрія Діденка - «Відвідини», «Ніч на Івана Купала», «Відьма», «Кіт рукатий», «Марення» з серії «Розповіді про українських чортів».

У музеї розповіли, що як художник-ілюстратор Юрій Діденко уважно вивчав український фольклор і традиційні вірування, які лягли в основу сюжетів його робіт, в тому числі і з циклу «Розповіді про українських чортів». У них художник вміло поєднує дійсність і фантастичні уявлення, майстерно створює індивідуальні образи для кожного зі своїх персонажів і «додає» до всього цього щедру «порцію» світлого гумору.

Як підкреслюється, кількість ідентифікованих творів мистецтва, вкрадених російською окупаційною владою з Херсонського художнього музею у 2022 році - 120, загальна кількість незаконно вивезеного перевищує 10 тисяч музейних експонатів.

При цьому з ідентифікованих 119 творів перебувають в окупованому Криму, в сімферопольському Центральному музеї Тавриди. Точне місцезнаходження однієї роботи невідомо, але є підтвердження з боку окупантів, що шедевр в їхніх руках.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті