Головний санлікар України розповів про причини спалаху гепатиту А у Вінницькій області

Ймовірною причиною спалаху гепатиту А у Вінниці та області стала вода. При цьому складно сказати, чому саме цей регіон став першим. Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

"Другою причиною епідеміологи можна назвати харчові продукти. Тому що більшість захворілих людей говорили про те, що вони користувалися місцевим ринком: купували там овочі, фрукти, молокопродукти", - зазначив головний санлікар.

Є кілька випадків захворювання саме на виробництві, йдеться про кондитерські фабрики та молокозавод.

"Тому зараз відпрацьовуються паралельно всі сценарії, і ми вже перейшли від тестування об'єктів навколишнього середовища до тестування людей. Імунітет тримається досить довго після перенесеної хвороби, тому протестуючи людей, ми зможемо вийти на те, яка саме людина могла перенести таку хворобу та інфікувати інших", - зазначив головний санлікар.

Він також сподівається, що найближчим часом фахівці зможуть знайти все ж таки спільне джерело інфікування, але наразі опрацьовують усі можливі варіанти та сценарії.

Як зазначив Кузін, важко сказати однозначно, чому осередком стала саме Вінницька область.

"Дуже важко сказати. Спалахи дійсно не обирають область чи якийсь певний населений пункт, і під час проведення епідеміологічного розслідування ми досі з'ясовуємо можливий спільний єдиний шлях передачі. Опрацьовується кілька різних варіантів", - пояснив Кузін.

Як повідомлялося, у Вінницькій області оголошено надзвичайну ситуацію через спалах гепатиту А.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті