Голова МЗС на засіданні G7+ закликав рішуче відреагувати на підготовку РФ до ударів по об'єктах атомної енергетики

Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга 23 вересня узяв участь у міністерському засіданні G7+ у межах сегмента високого рівня Генеральної Асамблеї ООН. Про це повідомляє МЗС України.

Під час засідання міністр нагадав про наявну в української розвідки інформацію про підготовку Росією ударів по критично важливих об'єктах атомної енергетики України та закликав до рішучої колективної реакції і застереження Москви, щоб уникнути такого сценарію.

"По-перше, Україна продовжує працювати над посиленням захисту цих об'єктів. І тут ми розраховуємо на вашу допомогу. По-друге, ми маємо реагувати рішуче і швидко. Офіційно звернутися до Росії і попередити її, щоб вона зупинилася. По-третє, слід забезпечити розширені експертні місії на всіх підходящих об'єктах", - зазначив Сибіга.

Глава МЗС наголосив, що російські атаки проти української енергосистеми є воєнними злочинами, і Росія має бути притягнута до відповідальності за них.

Він також зазначив, що напередодні зими Україна потребує термінового посилення трьох напрямів допомоги енергетиці: захисту, відновлення та довгострокової стійкості.

"Президент України Володимир Зеленський чітко поставив завдання збільшення допомоги союзників українській енергетиці. Це, насамперед, зміцнення повітряного щита для захисту нашої енергосистеми; термінове надання обладнання та додаткових джерел генерації; фінансування та інвестиції в довгострокову стійкість енергетики. Закликаю вас діяти невідкладно, щоб допомогти українцям пройти цей зимовий період", - наголосив міністр.

Окремо він поінформував колег про поточний стан української енергетичної мережі та втрати енергетичних потужностей внаслідок систематичних російських атак. Міністр наголосив, що мета України - відновити енергетичну систему в короткостроковій і довгостроковій перспективі, а також посилити енергетичну безпеку та стійкість .За словами Сибіги, розвиток розподіленої генерації є важливим фактором енергетичної стійкості України, тож союзникам слід зосередитися на наданні нових генерувальних потужностей. Він наголосив, що найкращим рішенням для запобігання новим пошкодженням української енергетичної системи є зміцнення повітряного щита України.

"Ми вдячні за всю підтримку, але нам терміново потрібно більше систем ППО, зенітної артилерії, систем боротьби з дронами і, що не менш важливо, більше ракет для ППО. Ми також потребуємо більшої кількості ПЗРК, які довели свою ефективність у збитті російських дронів", - зазначив міністр.

Нагадаємо, раніше у Європарламенті запропонували включити атомну енергетику до переліку "зелених", щоб не залежати від РФ. 

Статті

Світ
26.09.2024
22:00

Російський метал у Європі: "історична помилка" Брюсселя

Європейський санкційний «паркан» щодо російської металопродукції виглядає як діряве решето. Цинізм у тому, що дірки у "паркані" передбачливо зробили самі єврочиновники.
Країна
25.09.2024
14:09

Квартирний бум проти переселенців. Їдеш від війни – залишай дітей, старих та тварин

Вимушені переселенці стають легкою здобиччю для недобросовісних власників. На жаль, навіть договір не завжди може захистити орендарів.
Донецьк
23.09.2024
12:17

Перейменування на Донеччині: як у 2024 році змінювали назви, пов'язані з РФ

Вже втретє за останні 10 років населенні пункти Донецької області стикаються із необхідністю масово змінювати назви об’єктів топоніміки на своїй території.
Всі статті