Німеччина може заарештувати російські активи та передати їх на відновлення України – Bloomberg

Німеччина може використати мільярди євро заморожених російських активів для допомоги у відновленні економіки України. Про це 3 січня повідомляє Bloomberg.

"Уряд канцлера Олафа Шольца підтримує вимогу України про військові репарації, але ще не зайняв офіційної позиції щодо конфіскації російських активів", - повідомляють журналісти.

При цьому частина правлячої коаліції виступає з цього питання палкіше, ніж інша – про це повідомляють джерела журналістів. Зазначається, що така дискусія всередині німецької влади відображає ширшу боротьбу міжнародної спільноти за формування спільної позиції.

"Якщо Берлін зможе розв'язати свої проблеми, це може дати новий імпульс для дискусій у Європейському Союзі та чинити тиск на США, щоб вони конфіскували активи, такі як резерви Центрального банку, заморожені у відповідь на вторгнення Росії", - додали у Bloomberg.

Прихильником такого підходу, зокрема, є міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок. Вона наполягає на арешті бодай частини заморожених активів. При цьому міністр фінансів ФРН Крістіан Лінднер побоюється створення небезпечного прецеденту.

Відзначено, що ЄС та партнери з G7 заморозили близько 300 мільярдів євро в резервах російського Центрального банку РФ. ЄС також заблокував близько 19 мільярдів євро активів російських бізнесменів, які перебувають під санкціями, хоча ці оцінки не є повними. Активи перебувають у зваженому стані та не можуть бути розподілені.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Сенат США дозволив використати заарештовані російські активи для допомоги Україні.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті