Ексглава ЦРУ розповів, чому українці поки що не змогли досягти прориву на фронті

Затримки з поставками західних озброєнь Україні стали основними причинами невдалого контрнаступу ЗСУ. Про це йдеться у книжці "Конфлікт: еволюція ведення війни з 1945 року до України", - повідомляє "Голос Америки".

Співавтором книжки став колишній директор ЦРУ та екс-командувач коаліціями під проводом США в Іраку та в Афганістані Девід Петреус. Серед іншого, книга розповідає, чому українці "не змогли досягти того прориву, на який усі сподівалися" у контрнаступі влітку 2023 року.

"2023 рік став роком, коли всі спостерігали, чи вдасться досягти прориву будь-якій зі сторін", - розповідає Девід Петреус під час презентації книжки на платформі видання Washington Post.

"Чому Україна опинилася в такій ситуації, як зараз на полі бою? … Ми бачили наші затримки із наданням їм [військової техніки], наші танки лише нещодавно дісталися до них. Наша затримка в ухваленні рішень щодо M1 (танків "Абрамс" - "ОстроВ"), затримки зі схваленням танків Leopard, ми затримали рішення щодо касетних боєприпасів, які могли бути дуже корисними, системи ракет більшого радіуса дії для реактивних систем залпового вогню, і врешті літаки західного зразка”, - перелічує генерал у відставці Петреус причини, чому українцям не дався цьогорічний контрнаступ.

"В нашій [військовій] доктрині йдеться, що аби прорвати ті типи оборони, які ми бачили на півдні (і я не думаю, що хтось насправді усвідомлював або оцінював глибину мінних полів, і що Росія дуже правильно зробила оборонну частину, кілька ліній оборони, тощо), наша доктрина каже, що для цього потрібна перевага в повітрі, а також багато інших можливостей. І ми цього не дали українцям", - наголошує Петреус.

У книжці Девід Петреус та член британської Палати лордів Ендрю Робертс також описують "різні можливості, які потрібні Україні" і які "ми можемо надати їм, щоб спробувати досягти прориву наступного року, коли погодні умови будуть сприятливішими, ніж взимку".

Петреус також вказує на помилки Заходу, які частково призвели до війни в Україні, зокрема, це те, що "ми не зробили достатньо після окупації Криму".

Як повідомлялося, Президент Зеленський заявив, що довгоочікуваний контрнаступ влітку й восени не приніс очікуваних проривів, але наголосив, що Україна не відступає і що їй потрібна допомога в нарощуванні вітчизняного виробництва озброєнь.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті