Директор ЦРУ спрогнозував, яким буде рік для України у війні з РФ і як буде поводитися путін

На Україну чекає важкий рік у війні з росією, і припинення американської допомоги Києву було б помилкою "історичного масштабу". Про це заявив директор ЦРУ Вільям Бернс, повідомляє РБК-Україна з посиланням на його статтю для журналу Foreign Relations.

"Цей рік, ймовірно, стане важким на полі бою в Україні, випробуванням на витривалість, наслідки якого вийдуть далеко за межі героїчної боротьби країни за збереження своєї свободи та незалежності", - написав він.

На думку Бернса, епоха після холодної війни остаточно добігла кінця в той момент, коли росія вторглася в Україну в лютому 2022 року.

"Більшу частину останніх двох десятиліть я провів, намагаючись зрозуміти пальну суміш невдоволення, амбіцій та невпевненості, яку втілює в собі президент Росії Володимир Путін. Я зрозумів одну річ: завжди було б помилкою недооцінювати його прагнення контролювати Україну та її вибір. Без цього контролю, на його думку, Росія не може бути великою державою, а він – великим російським лідером”, – написав колишній посол США у Москві.

"Завдання України полягає в тому, щоб зруйнувати зарозумілість Путіна і продемонструвати високу ціну продовження конфлікту для Росії, не лише домагаючись прогресу на лінії фронту, але й завдаючи глибших ударів у тилу і домагаючись стійких успіхів у Чорному морі", - написав Бернс.

За його словами, у цій ситуації путін може знову зайнятися брязканням ядерної зброї, "і було б безглуздо повністю ігнорувати ризики ескалації, але й було б так само безглуздо зайве роздмухувати їх".

Глава ЦРУ вважає, що "російська економіка переживає довгострокові невдачі і країна вирішує свою долю як економічного васала Китаю". Роздуті амбіції путіна мали неприємні наслідки і в іншому сенсі: вони спонукали НАТО стати більшими і сильнішими.

За його словами, ключ до успіху полягає у збереженні західної допомоги Україні. 

"Це відносно скромна інвестиція, що становить менше ніж 5% оборонного бюджету США, що приносить значну геополітичну віддачу для Сполучених Штатів і значну віддачу для американської промисловості", - зазначив Бернс.

Глава ЦРУ зазначив, що збереження поставок зброї зміцнить позиції України, якщо з'явиться можливість серйозних переговорів. 

"Це дає шанс забезпечити довгострокову перемогу Україні та стратегічний програш Росії. Україна могла б захистити свій суверенітет і відновитись, тоді як Росії доведеться нести постійні витрати дурості Путіна. Для Сполучених Штатів вийти з конфлікту у цей вирішальний момент та припинити підтримку України було б власною метою історичного масштабу", - упевнений він.

Нагадаємо, ексглава ЦРУ розповів, чому українці поки що не змогли досягти прориву на фронті. 

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті