Дуда: Польща розгляне питання передачі Україні винищувачів МіГ-29

Польща розгляне питання передачі Україні літаків МіГ-29, які є на озброєнні польської армії, а у випадку формування широкої авіаційної коаліції Польща, безумовно, приєднається до неї. Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів президент Польщі Анджей Дуда.

Як зазначив польський лідер, якщо без емоцій подивитися на питання надання Україні літаків F-16, то підготовка пілота, який обслуговуватиме літак F-16, є “довготривалим процесом”.

“Підготовка українських пілотів вимагає довгих місяців навчання, щодо цього немає жодних сумнівів”, - підкреслив Дуда.

Натомість, якщо Києву надаватимуться літаки МіГ-29 чи, наприклад, літаки Су, то українські пілоти “готові літати на них практично відразу”.

“Насправді вони могли би на них просто відразу полетіти додому. Тому, без сумніву, якщо буде передано літаки MіГ-29, то вони зможуть негайно посилити захист України, і це дуже важливо. Звичайно, дуже мало країн НАТО має літаки МіГ. У нас ще є кілька таких літаків, і ми розглядатимемо це питання”, - наголосив президент РП.

За його словами, у питанні надання Польщею Україні винищувачів F-16 є “проблема”, оскільки їх у Польщі “просто замало, беручи до уваги масштаби і загальний потенціал країни”. Він нагадав, що зараз у Польщі очікують на літаки F-35 і FA-50, закуплені, відповідно, у США та Південній Кореї.

“Для нас це складний момент, адже ми самі очікуємо на літаки. Звичайно, якщо серед країн НАТО буде створено широку авіаційну коаліцію, то ми, безумовно, також приєднаємося до неї. Але рішення, за якою формулою це відбудеться, ми маємо обговорити з нашими союзниками”, - резюмував президент Польщі.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті