Другу за популярністю партію в Німеччині фінансував Кремль - розслідування

Друга за популярністю партія в Німеччині фінансувалася Кремлем. Про це повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на розслідування видання The Insider.

Розслідування стосується діяльності прокремлівського німецького політолога Володимира Сергієнка та його зв'язків із німецькою правопопулістською партією "Альтернатива для Німеччини" (АдН). У ньому стверджується, що Сергієнко виступав посередником між Кремлем і депутатами Бундестагу від АдН, які "отримували з Москви тексти своїх виступів, лобіювали кремлівські ініціативи і навіть подавали на власний уряд до суду".

Як ідеться в розслідуванні, The Insider і Spiegel вивчили зламане листування Сергієнка. Він живе в Німеччині і має громадянство цієї країни, а також, як стверджується в розслідуванні, і громадянство РФ.

Стверджується також, що Москва фінансувала АдН через Сергієнка, який особисто возив із росії готівку, або через підконтрольну йому НКО. Зокрема, російська влада, як ідеться в розслідуванні, спонсорувала подання німецькими депутатами судового позову з метою зупинити військову допомогу Берліна Україні.

У листуванні Сергієнка з якимось куратором на ім'я Олексій детально обговорюється кошторис цього заходу, йдеться про десятки тисяч євро. 5 липня парламентська фракція АдН дійсно подала подібний позов до Федерального конституційного суду.

Також, як стверджується, Сергієнко погоджував із куратором тексти виступів, які потім публікувалися від імені німецьких депутатів. Вони були засновані на проросійському наративі.

Як наголошується в розслідуванні, якщо російське фінансування діяльності буде доведено, кільком депутатам Бундестагу від АдН може загрожувати кримінальне переслідування. У самій АдН публікацію поки що не коментували.

За останніми опитуваннями, "Альтернатива для Німеччини", яка критикує владу країни з правопопулістських позицій і виступає, зокрема, проти надання допомоги Україні, вийшла на друге місце за популярністю серед німецьких політичних партій. Особливо вона популярна на сході країни, у землях, що входили до складу колишньої НДР.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті