Довічне ув'язнення загрожує затриманому агенту росіян, який шпигував за локаціями ППО на Черкащині - СБУ

СБУ затримала російського агента, який шпигував за локаціями ППО на Черкащині, йому загрожує довічне ув'язнення. Про це повідомили в Телеграм-каналі відомства 30 вересня. 

"Служба безпеки затримала ще одного агента ФСБ у Черкасах. Він розвідував пункти постійної дислокації та бойові позиції підрозділів протиповітряної оборони ЗСУ, яка прикриває повітряний простір регіону. ...Зловмисник перебуває під вартою без права внесення застави. Йому загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна", - сказано в повідомленні.

За даними контррозвідки СБУ, потенційними цілями ворога були зенітно-ракетні комплекси, радіолокаційні станції та мобільно-вогневі групи українських військ. Також окупантів цікавили місця базування та система охорони підрозділів Національної гвардії.

Щоб отримати розвіддані, ФСБ дистанційно завербувала 45-річного безробітного мешканця Черкас, який шукав "швидких грошей" на Телеграм-каналах.

За завданням окупантів фігурант об’їжджав регіон, приховано фіксував локації українських захисників, а також втемну випитував потрібну інформацію під виглядом побутових розмов зі своїми знайомими. Одержані відомості він переносив на гугл-карти, щоб потім разом з відповідними фото відправити російському куратору. Агентурний "звіт" рашисти планували використати для підготовки нової серії ракетно-дронових ударів по регіону "в обхід" ППО.

"Контррозвідники СБУ завчасно викрили агента і затримали його «на гарячому», коли він проводив дорозвідку поблизу військового об’єкта. Додатково було проведено комплексні заходи для убезпечення позицій українських військ".

На місці затримання у нього виявлено мобільний телефон із доказами комунікації з російською спецслужбою. Слідчі Служби безпеки повідомили агенту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Раніше повідомлялось, що довічне ув'язнення загрожує затриманому у Вінницький області медику, який на замовлення росіян шпигував за ЗСУ у режимі реального часу.

Статті

Світ
30.09.2024
16:00

“Білий дім зважив на побоювання американської розвідки”. Західні медіа про Україну

Неприязнь Трампа контрастувала з обіцянками підтримки, які Зеленський отримав від президента Байдена і віце-президентки Камали Гарріс.
Донбас
29.09.2024
20:12

«Ми вчимося видобувати вугілля з нуля». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу лякали обивателів смартфонами відомих фірм і пропагандою «європейських цінностей», яка чатує на них у сервісах VPN. Донецькі та луганські чиновники прогнозували небувалий розквіт вугільної промисловості, яку...
Світ
26.09.2024
22:00

Російський метал у Європі: "історична помилка" Брюсселя

Європейський санкційний «паркан» щодо російської металопродукції виглядає як діряве решето. Цинізм у тому, що дірки у "паркані" передбачливо зробили самі єврочиновники.
Всі статті