Чехія продовжила ще на рік курси чеської мови для українських студентів. Ще й стипендію надасть

Міністерство освіти Чеської Республіки другий рік поспіль виділятиме дотації на курси чеської мови для українських студентів. Про це повідомляє «Чеське радіо» з посиланням на Міносвіти.

Зазначається, що мовна освіта має полегшити українським мігрантам навчання в чеських університетах за програмами, де навчання ведеться чеською мовою. 

За даними відомства, буде проведено три курси, кожен з яких має складатися щонайменше з 660 навчальних годин. Курси для 12-18 учнів відбуватимуться з 1 жовтня 2024 р. по кінець серпня 2025 р. Вони призначені українським біженцям, яких не зараховано на програму навчання чеською мовою, але які висловили до неї інтерес. Ті, хто навчатиметься на курсі, отримуватимуть стипендію в розмірі 16 000 крон (635 євро) на місяць.

«Ця освітня та соціальна ініціатива призведе до посилення інтеграції, особливо молодих українців-мігрантів, які ще не зараховані на університетську програму чеською мовою, наприклад, через недостатнє володіння мовою», - йдеться в повідомленні Міносвіти.

За даними Чеського статистичного управління, наприкінці минулого року в університетах Чехії навчалося 308 640 студентів, з них 18% були іноземцями (55 493). Найбільша кількість іноземних студентів традиційно прибула зі Словаччини. Далі йдуть студенти з України, Росії та Казахстану.

Кількість студентів з України за останні два роки зросла більш ніж удвічі, а кількість російських студентів скоротилася майже на 25%. Минулого року вперше за останні 20 років в університетах Чехії кількість українців (6780) перевищила чисельність росіян (6272), вказується в повідомленні.

Як повідомлялося, серед українських біженок у Чехії зростає невдоволення роботою, яку вони мають.

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті