Чехія продовжила ще на рік курси чеської мови для українських студентів. Ще й стипендію надасть

Міністерство освіти Чеської Республіки другий рік поспіль виділятиме дотації на курси чеської мови для українських студентів. Про це повідомляє «Чеське радіо» з посиланням на Міносвіти.

Зазначається, що мовна освіта має полегшити українським мігрантам навчання в чеських університетах за програмами, де навчання ведеться чеською мовою. 

За даними відомства, буде проведено три курси, кожен з яких має складатися щонайменше з 660 навчальних годин. Курси для 12-18 учнів відбуватимуться з 1 жовтня 2024 р. по кінець серпня 2025 р. Вони призначені українським біженцям, яких не зараховано на програму навчання чеською мовою, але які висловили до неї інтерес. Ті, хто навчатиметься на курсі, отримуватимуть стипендію в розмірі 16 000 крон (635 євро) на місяць.

«Ця освітня та соціальна ініціатива призведе до посилення інтеграції, особливо молодих українців-мігрантів, які ще не зараховані на університетську програму чеською мовою, наприклад, через недостатнє володіння мовою», - йдеться в повідомленні Міносвіти.

За даними Чеського статистичного управління, наприкінці минулого року в університетах Чехії навчалося 308 640 студентів, з них 18% були іноземцями (55 493). Найбільша кількість іноземних студентів традиційно прибула зі Словаччини. Далі йдуть студенти з України, Росії та Казахстану.

Кількість студентів з України за останні два роки зросла більш ніж удвічі, а кількість російських студентів скоротилася майже на 25%. Минулого року вперше за останні 20 років в університетах Чехії кількість українців (6780) перевищила чисельність росіян (6272), вказується в повідомленні.

Як повідомлялося, серед українських біженок у Чехії зростає невдоволення роботою, яку вони мають.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті