Чехія підтримує використання Україною західної зброї для ударів по РФ. Шмигаль сьогодні буде в Празі

Чехія підтримує заклик генсека НАТО про використання Україною західної зброї для нанесення ударів по території РФ. Про це заявив чеський прем'єр-міністр Петр Фіала, назвавши цю позицію "просто логічною" і тим самим висловивши солідарність із висловленою раніше думкою Єнса Столтенберга, - повідомляє Телеграм-канал "DW Главное" з посиланням на агентство dpa.

"Як країна, що зазнала нападу, Україна, безумовно, має повне право використовувати всі засоби оборони", - заявив Фіала.

Зазначається, що подальша військова підтримка України стане темою сьогоднішньої робочої вечері в Празі, на яку Фіала, крім представників низки країн-партнерів НАТО, запросив також прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля.

"Серед очікуваних гостей - президент Польщі Анджей Дуда, прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен і прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте. За словами Фіали, переговори в Празі будуть присвячені усуненню перешкод, що залишилися для поставок західної зброї, та їхній кращій координації. Чехія очолює ініціативу щодо закупівлі 800 тисяч артилерійських снарядів для України у країн, які не входять до ЄС", - вказується в повідомленні.

"Чеське радіо" повідомляє, що на зустрічі будуть також присутні прем'єр-міністр Латвії Евіка Сіліня і представники США.

"Переговори стосуватимуться чеської ініціативи у сфері військової допомоги Україні, протиповітряної оборони України та європейського співробітництва в оборонній промисловості", - вказується в повідомленні.

Як повідомлялося, майже мільярд євро у 2024 році та 30 літаків F-16 до 2028 року: Україна та Бельгія уклали безпекову угоду.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті