Бібліотекарки з Луганщини проводять заняття з української на просторі Луганського обласного молодіжного центру в Дніпрі (ФОТО)

Співробітниці Луганської обласної універсальної наукової бібліотеки (ЛОУНБ), релокованої зі Старобільська до Дніпра, провели два заняття з української мови в рамках курсу "Йой" для всіх бажаючих 30 серпня. Про це "ОстроВу" повідомила бібліотекарка ЛОУНБ, філологиня за фахом Юлія Лисюк.

"Ми проводимо ці заняття для переселенців та всіх охочих дніпрян, – розповіла Лисюк. – Нині серед наших слухачів здебільшого були переселенці з Луганщини".

Уточнюється, що авторками курсу з української мови є Юлія Лисюк і її колежанка Анастасія Літашова. Обидві – переселенки зі Старобільська, до окупації регіону працювали в ЛОУНБ, яка у 2014 році була релокована з Луганська до Старобільська.

Підкреслюється, що курс з української мови ініціювала ЛОУНБ.

"Ми досліджуємо український правопис, фразеологію, тренуємо мовлення, виправляємо кальку, помилки в рекламних текстах, добираємо до зросійщених слів українські відповідники", – розповіла Юлія Лисюк.

"Стартував курс з української мови "Йой" у місті Дніпро, – йдеться на сторінці ЛОУНБ у Facebook. – Місто Дніпро, огорнуте пишною зеленню лівобережжя. Затишна локація Луганського обласного молодіжного центру. Серед студентів курсу – переселенці зі Старобільська, Лисичанська, Сєвєродонецька. Приєднуються до навчання і дніпряни. Так швидко дременули, що позаду вже два заняття!"

Уточнюється, що загалом курс передбачає шість занять, з яких проведено вже два. Наприкінці навчання учасники отримають відповідні сертифікати.

Зазначається, що подібні заняття ЛОУНБ вже проводила. Авторки курсу створили навчальний чат, де збираються випускники курсу.

"Ми продовжуємо тримати зв'язок і разом удосконалювати свою українську", – кажуть авторки курсу.

Вони підкреслюють, що заняття не лише дають можливість удосконалювати українську, але й допомагають переселенцям інтегруватись у нову громаду, стати її частиною.

Раніше повідомлялось, що майже сто наборів продуктів і товарів першої необхідності отримали переселенці з Луганщини від ГО "ЦСР "Дієва громада" за серпень.

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті