Близько 200 жінок з Африки обманом заманили на зборку "шахедів" у Росії - ЗМІ

Росія обманом змусила африканок збирати безпілотники для війни проти України. Про це повідомляє Телеграм-канал The Moscow Times із посиланням на агентство Associated Press (AP).

Агентство поговорило з шістьма жінками, які працюють на заводі в особливій економічній зоні «Алабуга» в Татарстані. Вони розповіли, що натрапили на рекламу в соціальних мережах, яка обіцяла молодим африканкам безкоштовний квиток на літак до Росії і високооплачуване стажування в таких сферах, як гостинність і громадське харчування. Для цього потрібно було лише пройти комп'ютерну гру і тест на знання російської мови зі 100 слів. Усе це подавалося як «пригода в Європі». Однак після прибуття в Татарстан дівчата дізналися, що працюватимуть на заводі з виробництва зброї, а саме - збиратимуть ударні дрони іранської розробки, відомі як Shahed.

За даними видання, завод в «Алабузі» шукає африканок у віці 18-22 років з таких країн, як Уганда, Руанда, Кенія, Південний Судан, Сьєрра-Леоне і Нігерія. У першій половині цього року на роботу було прийнято 182 мешканки східної та центральної частини континенту, повідомляється на сторінці Facebook, присвяченій програмі Alabuga Start. Наразі пропозиція поширюється також на країни Латинської Америки та Азії, наприклад Шрі-Ланку. Реклама обіцяє «допомогти жінкам почати свою кар'єру».

Аналіз близько 2000 атак Shahed, задокументованих українськими військовими з 29 липня, показує, що близько 95% безпілотників не вражають цілі. Натомість вони падають в українські річки та поля, відхиляються від цілі. За даними аналізу команди Девіда Олбрайта, колишнього інспектора ООН з озброєнь, до липня лише близько 14% «шахедів» вразили свої цілі. 

Статті

Світ
10.10.2024
16:00

“Путін буде робити ставку на те, що зможе нав’язати мир на своїх умовах”. Огляд західних медіа

"Російські війська здобували територію в серпні та вересні темпами, небаченими з 2022 року, заявив Пасі Паройнен, аналітик Black Bird Group..."
Донецьк
09.10.2024
21:00

Остання фортеця вуглепрому на Донеччині. Чому люди залишаються працювати попри небезпеку

Шахтоуправління «Покровське» – єдине вугільне підприємство, яке зараз працює у Донецькій області. До війни кількість працівників тут складала близько 10 000 людей, а видобуток вугілля на рік – до 8 мільйонів тон.
Світ
09.10.2024
11:20

«Росії заморожування конфлікту абсолютно не потрібне». Російські ЗМІ про Україну

"Для Росії заморожування конфлікту «тут і зараз», в умовах, коли шальки терезів дедалі виразніше схиляються на нашу користь, не лише абсолютно не потрібне, а й навіть було б згубним у стратегічному плані"
Всі статті