Більшість українських полонених за час ув’язнення "не бачила" представників МКЧХ – Лубінець

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець прокоментував нещодавнє інтерв’ю голови делегації Міжнародного комітету Червоного Хреста в Росії Бориса Мішеля російським ЗМІ. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Він звернув увагу на цитату Мішеля, за якою співробітники МКЧХ нібито відвідали «3 100 полонених у Росії та Україні». Лубінець зауважив, що голова російської філії не уточнив, скільки саме відвідувань було в кожній із двох країн.

«Причиною цьому є те, що практично всі відвідувані із цього числа – це російські військовополонені, яких утримує Україна, адже наша країна непохитно дотримується вимог Женевських конвенцій», – заявив Лубінець.

Він також розкритикував риторику представників міжнародної організації, які закликають «обидві сторони» надавати доступ до полонених, не уточнюючи, що російська сторона має «змінити практику недопуску працівників МКЧХ до місць утримання українських полонених захисників».

«Хочу підкреслити, що спілкуючись із нашими повернутими з ворожого полону Захисниками та Захисницями, я дізнаюся, що переважна їх більшість за весь час свого утримання не бачила та не спілкувалася із представниками МКЧХ», – повідомив омбудсман.

Він закликав МКЧХ «оперувати правдивими числами», не вводити родичів військовополонених в оману та проявити наполегливість у питанні відвідування українських військових, яких утримує Росія.

Заяви Бориса Мішеля з’явилися в російських медіа кілька днів тому. Зокрема, як цитувало державне агентство «РИА Новости», голова делегації МКЧХ заявив про «продуктивний діалог» із російською уповноваженою з прав людини щодо візитів до полонених.

Нагадаємо, 17 липня відбувся черговий обмін полоненими – з російського ув’язнення вдалося повернути ще 95 українців.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті