Байден і Макрон домовилися використати прибуток від заморожених російських активів для допомоги Україні

Президент США Джо Байден заявив у неділю, 9 червня, що досяг домовленості з президентом Франції Еммануелем Макроном про використання прибутку від заморожених російських активів для допомоги Україні. Про це повідомляє «Голос Америки».

На запитання журналістів, чи обговорював Байден із Макроном це питання і чи дійшли вони згоди, Байден відповів: «Так і (ще раз) так».

У повідомленні нагадується, що «Велика сімка» і ЄС розглядають можливість використання прибутку, отриманого від заморожених на Заході російських активів, для надання Україні великого кредиту зараз і забезпечення фінансування Києва до 2025 року.

У країнах світу заморожено загалом близько 260 мільярдів євро (280,9 мільярда доларів) російських суверенних активів, більша частина яких знаходиться в ЄС. Ці кошти приносять від 2,5 до 3,5 мільярдів євро на рік прибутку, який, на думку Євросоюзу, не належить Росії за контрактом і тому являє собою «непередбачений прибуток».

Пропозиція США полягає в тому, щоб використовувати цей прибуток як постійний потік доходів для обслуговування великого кредиту в розмірі 50 мільярдів доларів, який можна було б залучити на ринку. Росія стверджує, що будь-яке використання прибутку від заморожених коштів буде рівносильним крадіжці.

Використання прибутку від російських активів викликало занепокоєння деяких країн, проте у вівторок представник Мінфіну США заявив, що США та їхні партнери по G7 домагаються прогресу щодо узгодження цього питання.

Раніше в ЄС повідомили, коли Україна може отримати перші гроші від заморожених російських активів.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті