"Як ми до такого докотилися? Боляче на ту «республіку» дивитися". Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу більше нагадували збірку цитат і афоризмів. Автором брехливих і багаторазово повторених «крилатих виразів», типу «ми не напали - ми захищалися», була одна-єдина людина - російський диктатор Путін. Що стосується, власне, новин, то головною темою, без сумніву, стала участь «республік» Донбасу в Петербурзькому міжнародному економічному форумі. Однак і ця частина контенту була далека від реальності і більше нагадувала науково-фантастичні замальовки про світле майбутнє «ДНР» і «ЛНР». 

Дураки и дороги

Ось, наприклад, міністр транспорту РФ Роман Старовойт напередодні ПМЕФ розповів, що в Росії будуватимуть високошвидкісні залізниці. «За дорученням Президента опрацьовуємо напрямок Казань - Єкатеринбург, Москва - Адлер, до Рязані, Мінська і нових регіонів». Ба більше, російський чиновник чітко сказав, що маршруту на Донбас поки що немає навіть у планах. «Ми поки заклали в проєкт тільки один напрямок: пілотним проєктом стане лінія Москва - Санкт-Петербург». Тобто, всі інші високошвидкісні магістралі просто «опрацьовуються», тобто перебувають на стадії можливості помріяти і поговорити. Однак цього короткого повідомлення виявилося достатньо для того, що пропагандисти «ДНР/ЛНР» заявили про будівництво на окупованих територіях високошвидкісної залізниці як про досить близьку перспективу. 

 

Оптимізму «новим російським» господарям окупованого Донбасу додав стенд уряду Москви, на якому хтось накидав схему майбутніх високошвидкісних магістралей. «З Москви до Донецька за 12 годин!», - підхопили місцеві ЗМІ чергову сенсацію. Пояснення до карти майбутнього, судячи з усього, журналісти не читали. Тим часом там чітко написано, що йдеться про третю чергу. Нагадаємо, поки що перша тільки в проекті. Крім того, обіцяний маршрут у далекій перспективі, у третю чергу, з'єднає Москву й Адлер і не проходитиме через Донецьк і Луганськ. Але - втішний приз: «передбачаються відгалуження траси від основного ходу в напрямку Тамбова, Бєлгорода, Луганська, Донецька». Погодьтеся, «високошвидкісні відгалуження» - звучить красиво...

Експонати чіпати руками дозволяється...

Загалом скажімо, минулого тижня російська влада щодо «ДНР» і «ЛНР» не скупилася на... обіцянки. Місцеві ЗМІ подавали ці аванси як велику перемогу «республік».  

«Участь у Петербурзькому міжнародному економічному форумі дасть змогу... зміцнити зв'язки з іншими регіонами для посилення інтеграційних можливостей... Щоб формувалися горизонтальні зв'язки з регіонами, щоб вбудовуватися в економіку великої та могутньої Росії», - у стилі карткового зазивали радісно писали інформаційні ресурси. 

Якийсь «сенатор від ДНР» Олександр Волошин на полях ПМЕФ розповідав донецьким журналістам, що «потенціал у ДНР у принципі грандіозний, і сьогодні завдання - його розкрити». 

Для того, щоб реалізувати глибоко приховані «таланти» було створено навіть таку собі Корпорацію розвитку Донбасу. Її представник Андрій Калюжний повідомив у Петербурзі «республіканським» журналістам, що найбільше «інвесторів» «представили будівельні проекти».

Тим часом ватажок «ДНР» повідомив, що він теж даремно часу не гаяв і як міг просував «республіку». Наприклад, він "взяв участь у дискусії "Монументальна діяльність у Донбасі. Приклади збереження культурної спадщини Вітчизни".  Мабуть, "збереження історичної пам'яті" зараз для окупованого Донбасу є одним із найактуальніших завдань. 

Головну роль у комунікаціях із представленим на форумі бізнесом відігравали стенди «республік». "Стенд ДНР на ПМЕФ приваблює безліч інвесторів... Відвідувачів було дуже багато. Стенд цікавить велика кількість і інших експонентів з інших регіонів, і держкомпаній, і відвідувачів. Працюємо постійно... делегація Республіки сповнена оптимізму", - поділився з донецькими журналістами “черговий” з наочної агітації. 

Сповнені оптимізму були і представники "ЛНР". "Учасники Петербурзького міжнародного економічного форуму... виявили непідробний інтерес до Луганської Народної Республіки та представленої на її стенді продукції... Аншлаг на нашому стенді. Це дуже приємно. Дуже приємно, що з нами хочуть познайомитися, дізнатися про нашу Республіку якомога більше. Дізнатися про її історію, про підприємства, які у нас працюють, і взагалі про те, як ми живемо. Дуже приємно, що приходять не тільки представники бізнесу або органів влади - дуже багато молоді... Усім хотілося подивитися, помацати, спробувати нашу продукцію", - похвалилася заступник “голови уряду ЛНР” Світлана Подліпаєва.

Справедливості заради, зазначимо: були підписані й економічні угоди, але досить абстрактні. Хтось обіцяв щось побудувати, хтось - уклав угоду про співпрацю. Але загалом усе відбувалося на рівні «давайте дружити домівками». Показово, що на Міжнародному форумі «республіки» Донбасу не зацікавили нікого з іноземних гостей.  

Низи не хочуть...

Тим часом, поки «нова російська» еліта використовує будь-який привід, щоб хоча б на якийсь час покинути Донбас, який дедалі більше деградує, і покрасуватися на всіляких виставках і форумах, у «республіках» дедалі більше зріє невдоволення. Причому мова вже не йде про анонімних авторів популярних Телеграм-каналів. Очі на все, що відбувається, відкриваються навіть у обласканих місцевою владою і російськими кураторами пропагандистів. 

Так, минулого тижня «бунт на кораблі» влаштувала єнакіївська колабораціоністка, провідний журналіст видання «Блокнот Донецьк». Та сама Юлія Скубаєва, яка зовсім нещодавно була удостоєна медалі "Російський Благодійник". "Юлія з початку СВО активно допомагає жителям ДНР, прифронтових територій. Крім журналістики, вона займається громадською діяльністю, є помічником голови Громадської палати ДНР, засновником і керівником «Інституту випереджального мислення», - перерахували місцеві ЗМІ заслуги ідейної прихильниці «русского мира».

"Спасибі всій Росії за те, що ви допомагаєте Донбасу.Низький вам уклін", - прокоментувала вона своє нагородження. І, раптом, як грім серед ясного неба... Так сама "орденононосна" Юлія Скубаєва записала відео, на якому, зриваючись на істерику, розповіла, як вона ненавидить Україну, як вона чекала на «російську весну», як завжди підтримувала «ДНР» і навіть уявити не могла, що «республіка» та її правителі продемонструють цілковиту зневагу до жителів окупованого Донбасу і будь-яких законів. "Як ми до такого докотилися?Боляче на ту «республіку» дивитися", - ледь стримуючи сльози, каже колабораціоністка.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті