Як "бойові буряти" з приазовськими греками навіки побраталися. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня допитливі читачі могли за пафосними заголовками публікацій ЗМІ окупованого Донбасу побачити реальну картину "поліпшення життя" в "народних республіках". Для цього навіть не треба було вчитися езопової мови або читати між рядків. Достатньо було уважно проаналізувати оприлюднені в низці новин цифри, щоб зрозуміти, наскільки великим є дефіцит робочої сили і які смішні зарплати платять місцевим жителям. Якщо взагалі платять...

Забавна арифметика

Важливою соціальною подією минулого тижня стала участь безробітних і роботодавців у всеросійському ярмарку вакансій. "Близько 12 тисяч вакансій представлять на федеральному етапі ярмарку працевлаштування в ДНР", - анонсували цей захід донецькі ЗМІ. 

"Ярмарок пройде на 21 майданчику в очному та дистанційному форматі, де на всіх, хто шукає роботу, чекають: 337 роботодавців і майже 12 тисяч вільних робочих місць", - процитували місцеві журналісти Ларису Толстикіну, яка називає себе заступницею "голови уряду республіки". Але, як то кажуть, "торговали - веселились, подсчитали - прослезились". На 12 тисяч вакансій клюнули лише кілька сотень людей. "Близько 300 осіб знайшли роботу за підсумками федерального етапу Всеросійського ярмарку працевлаштування", - уже з меншим захопленням написали місцеві інформаційні ресурси. 

І це при тому, що в ЗМІ не втомлюються повідомляти, що в "ДНР" "середня заробітна плата за заявленими... вакансіями становила 27 045 рублів". Люди, які освоїли в школі ази арифметики, знають, що таке середня температура по лікарняній палаті. Очевидно, що якщо якась "будівельна фірма в Маріуполі готова платити машиністові екскаватора-навантажувача і водієві категорії Е 150 тисяч рублів на місяць", то для того, щоб вийти на усереднені 27 тисяч, треба комусь, і не одному, заплатити по мінімуму.  Наприклад, як визнають у службі зайнятості, в освіті, охороні здоров'я, сфері обслуговування населення - слюсарям, двірникам, електрикам - роботодавці пропонують зарплату на рівні мінімального розміру оплати праці - 19 242 рубля. 

Як результат, шокують луганські журналісти ще однією цифрою, "на території ЛНР вакантними є понад півтори тисячі лікарських ставок... Дуже затребувані фахівці саме вузьких спеціальностей, таких як ревматологія, пульмонологія, ендокринологія". 

Тим часом, проблеми працездатних жителів окупованого Донбасу не обмежуються мізерними зарплатами. Виявляється, навіть їх не платять місяцями. Так звані "прокуратури" "молодих республік" начебто звітують про те, як вони відстоюють права трудящих, але насправді - показують реальну ситуацію, що склалася в "ДНР" і "ЛНР".  

Наприклад, донецькі ЗМІ час від часу повідомляють, що "прокуратура ДНР допомогла повернути борги із зарплат". Ось, наприклад, минулого тижня місцеві інформаційні ресурси повідомили, що "прокуратура міста Маріуполь провела перевірку виконання вимог трудового законодавства в діяльності підприємства "Маріупольавтодор". Встановлено, що перед 211 працівниками підприємства утворилася заборгованість із заробітної плати за період з квітня по травень 2024 року в розмірі понад 8,3 млн рублів". Здавалося б, торжество справедливості. Але, цифри, знову вперті цифри... Дивимося: понад 200 осіб, 2 місяці не отримували зарплату. За цей час їм заборгували 8,3 мільйона рублів - найпростіший підрахунок показує, що на місяць, знову ж таки, в середньому, зарплата робітників дорожнього будівництва становить лише 19,7 тисяч рублів, тобто ледь перевищує російський мінімальний розмір оплати праці.   

Схожу історію розповіли луганські журналісти: "тільки завдяки втручанню прокуратури 25 працівникам сєвєродонецької музичної школи виплатили зарплату за березень і травень". Знову ж таки, не вища математика: заборгованість педагогам за 2 весняні місяці становила понад 1 мільйон рублів. Тобто, в середньому зарплата вчителя музичного профілю становить все ті ж мінімальні 20 тисяч рублів на місяць.

"Буряты и греки - братья навеки"

Минулого тижня глава російської Бурятії Олексій Циденов спробував пояснити, що роблять жителі далекого Забайкалля на півдні окупованої Донецької області. У своєму інтерв'ю головному донецькому виданню він, уже не соромлячись, розповів, що регулярні російські війська, а зовсім не "донецькі шахтарі і трактористи", починаючи з 2014 року вели бойові дії в Донецькій області: "Бійці з Бурятії, які б'ються за Донбас... прославилися ще в 2014-2015 роках, "бойові буряти" стали легендою, що вселяє страх ворогам Росії".

"І зараз військовослужбовці з далекосхідної (????) республіки з честю несуть службу в зоні проведення спеціальної військової операції", - похвалив "бойових бурятів" місцевий журналіст, продемонструвавши повне незнання географії.

"У нас іде дуже сильний бойовий дух... У нас і мобілізація пройшла без проблем, і багато добровольців пішли, і зараз контрактники їдуть на передову постійно. Іноді йдуть цілими сім'ями", - підтримав його товариш Циденов, не уточнивши, що за війну проти України контрактник одноразово отримує з російського бюджету 195 000 рублів, ще 200 тисяч - з бюджету Бурятії і щомісячне грошове забезпечення від 204 тисяч рублів від Міністерства оборони. Для одного з найбільш депресивних регіонів РФ такі гроші є досить потужним стимулом. І знову цифри, які цього разу "посоромився" озвучити глава Бурятії: у східносибірській (а зовсім не далекосхідній) республіці 17% населення проживає за межею бідності, а дохід на душу населення ледь перевищує 22 тисячі рублів. При цьому за абсолютною кількістю загиблих в Україні солдатів Бурятія посідає друге місце в РФ після Дагестану.    

Але повернемося до інтерв'ю. "Бурятія бере активну участь у відновленні ДНР: вона надає шефську допомогу Старобешівському муніципальному округу на півдні Республіки", - розповів призначений Кремлем шеф.  

"Район великий, там проживає близько 50 тисяч осіб. У нас у Республіці Бурятія такі муніципальні райони вважаються великими. Досвід роботи ми маємо, з жителями району у нас вибудовуються хороші відносини, по-справжньому теплі. Там проживає багато етнічних греків, і вже жарт ходить: буряти і греки - брати навіки", - похвалився він.

За словами "господарського бурята", торік республіка "на підтримку району відправила 430 млн рублів. Це ремонт доріг, шкіл, дитячих садків, будівництва, підручники та комп'ютери купували для шкіл". Місцевих дітей від теплого Азовського моря "возили на Байкал".

Водночас він визнав, що ця допомога не відіграє суттєвої ролі у відновленні району. "Економічні зв'язки у нас поки що не вибудовувалися. Наші організації, які працюють у ДНР, вони працюють за програмами ремонту та відновлення. Ми поставляємо свою продукцію в ДНР, цукерки, тушонку, але це більше для того, щоб позначити свою присутність, щоб люди бачили, що ми з ними. Це не стільки економічні проекти, скільки людські", - розповів глава російської Бурятії.

І як резюме свого інтерв'ю, він по пам'яті прочитав кремлівську методичку про те, що Донбас - це Росія. "Ну ось справжнісінька Росія: люди, менталітет, спосіб життя, цінності. Просто немає ніяких відмінностей. Ми є одне ціле".

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті